Schepen Els van Doesburg (N-VA) niet te spreken over Click-actie Oekraïne: “Ik distantieer mij hier uitdrukkelijk van”

Antwerpen -

De actie voor de slachtoffers van Oekraïne van Fost Plus, Unbox en Field & Concept, de bedrijven achter de applicatie Click, valt niet in goede aarde bij Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA). “Dit is beneden alle peil en ik distantieer mij hier dan ook uitdrukkelijk van”, zegt de schepen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Hou Antwerpen proper en verdien er iets aan: app Click scant afval en geeft je digitale munten

Click is een project waarbij mensen punten sparen voor een korting in winkels en horeca door het zwerfvuil dat ze in de vuilnisbak werpen met de smartphone te scannen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kondigden de bedrijven achter deze applicatie een actie aan voor de slachtoffers. Ze willen 25.000 euro schenken aan de slachtoffers op voorwaarde dat de gebruikers samen 25.000 keer gebruikmaken van Click.

“Dit is een commerciële actie met als opzet het opsmukken van de cijfers over hoeveel mensen Click gebruiken”, zegt van Doesburg. “Hierover was ook geen overleg met mij of de stad Antwerpen. Ik vind deze actie dan beneden alle peil. Ik distantieer mij hier dan ook uitdrukkelijk van.”

Fost Plus zegt dat de actie met de beste bedoeling is opgestart. “Het idee was om mensen die niet over de financiële middelen beschikken om een bijdrage te leveren aan de vluchtelingen uit Oekraïne, dit dat via Click zouden doen”, zegt Valerie Bruyninck, woordvoerder van Fost Plus. “Ondertussen verzamelden we met deze actie al 2.500 euro en dat is overgemaakt aan het Rode Kruis in Roemenië.”

De schepen is ook niet onder de indruk van het effect van Click. Het proefproject werd begin juli gestart in Antwerpen. Antwerps gemeenteraadslid Koen Laenens (N-VA) peilde bij de schepen naar de resultaten. Het kende een trage start. Er waren tot 2 maart dit jaar 16.483 clicks, dus scans van zwerfvuil dat in de vuilnisbak werd geworpen.

“Het zijn misschien wel veel clicks, maar we zien geen toename aan afval in de vuilnisbakken en het zwerfvuil op straat neemt nu ook niet echt af”, zegt van Doesburg. “Waarschijnlijk komen de clicks van de mensen die ook al voor dit project correct hun afval wegwerpen.”

Click wordt in juli geëvalueerd. De kans dat het in Antwerpen zal worden verdergezet, zou redelijk klein zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen