©  AFP

Ethiopische Regering kondigt “onbeperkt humanitair staakt-het-vuren” af rond conflict in Tigray

De wapenstilstand “gaat onmiddellijk in”, aldus de regering in een persbericht. De beslissing komt er vanwege “de noodzaak om uitzonderlijke maatregelen te nemen om levens te redden en het menselijk lijden te verminderen”.

blgBron: BELGA

 De regering wijst er wel op dat de situatie op het terrein enkel gaat verbeteren als de andere partij zich ook inspant. Ze roept de rebellen in Tigray dan ook op om “zich te onthouden van verdere gewelddaden en zich terug te trekken uit de aangrenzende regio’s van Tigray”. 

Er woedt sinds november 2020 een hevige strijd tussen troepen trouw aan de regering en de rebellen in het noorden van het land, nadat premier Abiy Ahmed een offensief startte tegen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), dat de regering in Addis Abeba niet erkent. De rebellen van TPLF, die snel verslagen waren door het leger, namen vervolgens Tigray in en proberen ook door te stoten naar de naburige regio’s Amhara en Afar. 

Het lange conflict heeft geleid tot een zware humanitaire crisis in het noorden van Ethiopië, waar volgens het Wereldvoedselprogramma meer dan 9 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. Volgens de Verenigde Naties moesten al 400.000 mensen hun huizen verlaten.

“De regering van Ethiopië hoopt dat deze wapenstilstand de humanitaire situatie aanzienlijk zal verbeteren op het terrein en de weg zal openen naar een oplossing van het conflict zonder bijkomend bloedbad”, aldus het persbericht nog.

Vastgoed

Jobs in de regio