Vele gelukkige gezichten tijdens de inhuldiging. © Ronny Mullens

Trom van Sint-Joris wordt feestelijk ingehuldigd

Ekeren -

Eindelijk feest en tromgeroffel! Afgelopen weekend werd na twee jaar werk en uitstel door corona in kasteel Veltwijck een inhuldigingsfeest gehouden voor de Schuttersgilde Sint-Joris. Enkele belangrijke rekwisieten, zoals de roertrom uit 1771, werden feestelijk in de kijker gezet met een ontvangst door het district en de schuttersgilde.

De Ridderlijke Sint-Jorisgilde van Ekeren kon na lang wachten eindelijk feestvieren. De schuttersvereniging is één van de oudste in regio Antwerpen, maar wanneer de gilde precies opgericht werd, is moeilijk in te schatten. “Conservators denken dat het begin van gilde rond de veertiende eeuw ligt, maar dat is niet volledig duidelijk”, zegt voorzitter Filip Leroy. “De gilde heeft doorheen de eeuwen op verschillende plekken gezeten, waardoor de exacte oorsprong moeilijk bij te houden valt.” 

In oktober 2020 besloot de gilde om samen met district Ekeren enkele waardevolle voorwerpen tentoon te stellen in kasteel Veltwijck. “Het zijn zeer waardevolle stukken waar zeker aandacht aan besteed moest worden”, vertelt districtsschepen voor cultuur en erfgoed Marc Elseviers. “We hebben lang moeten nadenken hoe we die stukken een plaats gingen geven, want een trom uit 1771 kan je niet zomaar aan de muur hangen. Uiteindelijk hebben we in samenspraak met de gilde besloten om de trom samen met enkele andere rekwisieten in de trapzaal te zetten. Zowel raadsleden als het publiek komen daar regelmatig voorbij, zodat iedereen er zeker naar kan kijken.”

 ©  Ronny Mullens

Pronkstuk uit 1771

Na twee jaar samenwerking konden alle betrokkenen hun harde werk vieren tijdens de officiële inhuldiging. Het pronkstuk van de receptie was de koperen roertrom uit 1771, genaamd ‘Sint-Joris te paard bestrijdt de draak’. Een voetboog en gildeboek uit de achttiende eeuw werden ook aan de collectie toegevoegd. “We zijn voor corona al met het district beginnen samenwerken en hebben toch twee jaar nodig gehad om alles in orde te brengen”, vertelt voorzitter Leroy. “Om alles dan uitgewerkt te zien met een prachtige receptie, was fantastisch.”

Ook districtsschepen Marc Elseviers blikt tevreden terug. “Zaken zoals die trom verdwijnen makkelijk op zolder of in de kelder, maar wij wisten meteen dat daar aandacht aan geschonken moest worden. Het heeft voor iedereen in Ekeren een mooie culturele waarde, dus iedereen mag zeker langskomen om alle voorwerpen te bewonderen.”

Naast de Schuttersgilde Sint-Joris kreeg het inhuldigingsfeest hulp van Academie Ekeren en 252 cc.

Sonia De Bock

Van links naar rechts: Filip Leroy, Koen Palinckx, Leo Moeskops en Marc Elseviers. ©  Ronny Mullens

Een voetboog en gildeboek van Sint-Joris uit de achttiende eeuw. ©   Ronny Mullens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners