© Serge Minten
Extra renovatiepremie tot 15.000 euro voor verhuurders in stad Antwerpen
De stad Antwerpen roept een nieuwe premie in het leven voor private verhuurders. Zo wil ze verhuurders over de streep trekken om te investeren in het energiezuinig maken van hun woning. De extra steun kan oplopen tot 15.000 euro, bovenop de al bestaande Vlaamse premies.
De Vlaamse regering lanceert 1 oktober de Mijn Verbouwpremie, waarin ze alle Vlaamse energie- en woonpremies samenvoegt. Dat moet het makkelijker en overzichtelijker maken om renovatiepremies aan te vragen. Het gaat dan over het isoleren van woningen en appartementen, het installeren van hoogrendementsglas, warmtepomp,... Alles wat de woning energiezuiniger maakt.
Tot 15.000 euro
Als aanvulling voert de stad Antwerpen een extra financiële tegemoetkoming in, specifiek voor private verhuurders. Bovenop de Vlaamse premies kunnen zij tot 15.000 euro extra krijgen. Zo hoopt de stad verhuurders over de streep te trekken om alsnog aan het renoveren te slaan.
“In het premiestelsel van Vlaanderen stellen we vast dat er altijd aan grondgebonden eengezinswoningen wordt gedacht waar de eigenaar zelf in woont”, zegt schepen Tom Meeuws (Vooruit). “Maar de meerderheid van de Antwerpenaren woont niet in grondgebonden, maar in meergezinswoningen, zoals appartementen. Daarnaast zijn er in Antwerpen veel meer huurders dan eigenaars. De doelstelling van Vlaanderen om te gaan naar meer betaalbare en energiezuinige woningen, gaan we in Antwerpen nooit halen als we verhuurders niet stimuleren om te renoveren.”
“Mensen die op de private huurmarkt een woning verhuren, hebben weinig redenen om er aan te beginnen”, gaat Meeuws verder. “Het zijn niet zij zelf, maar de huurders die de energierekening moeten betalen. Daarom doen we iets extra. Ze hebben misschien niet onmiddellijk de return, maar het verhoogt de kwaliteit van de woning en dus ook de waarde ervan.”
Schepen van Leefmilieu, Tom Meeuws (Vooruit) — © Joris Herregods
Voorwaarden
De aanvraag zal ook via Mijn VerbouwPremie verlopen. De stad past het verschil bij. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo kunnen enkel verhuurders die bereid zijn om voor minstens negen jaar geconventioneerd te verhuren, in aanmerking komen voor die extra financiële steun. Vrij vertaald: in ruil voor de renovatiepremie verhuurt de eigenaar het pand of appartement onder de marktprijs. wat voor meer betaalbare huurwoningen moet zorgen. “De maximumprijzen zijn vastgelegd op Vlaams niveau”, zegt Meeuws. “We slaan zo twee vliegen in één klap: onze woningmarkt wordt energiezuiniger en huren betaalbaarder.”
De stad zal zo’n twee miljoen euro vrijmaken voor de extra premie. De bedoeling is om het na de zomer te lanceren, wanneer ook de Mijn VerbouwPremie van start gaat.
Hoofdpunten
Turks gezin dat vluchtte voor aardbevingen, bivakkeert nu in taxihuisje: “Dankbaar dat we nog leven”
Vooral in Syrië is situatie dramatisch: “Mensen graven met blote handen naar overlevenden onder het puin”
LIVE. Volg hier alle updates over de zware aardbeving in Turkije en Syrië
Zal aardbeving beslissen over lot van Turkse president Erdogan?
MEER OVER Wonen in stad Antwerpen
Woning kopen? Antwerpse gemeenten mogen hun inwoners daar voortaan fors bij sponsoren, maar ze hebben de centen niet
Gouden tijden van vastgoed zijn voorbij: huizenprijzen dalen in 1 op de 5 Antwerpse gemeentes, al zijn er ook stevige stijgers
KAART. Berchem is duurste district van Antwerpen om te wonen, Merksem en Hoboken zijn het goedkoopst
Jongeren kopen liefst huis in Mechelen, Herentals en Willebroek, voor flats staat Antwerpen op één (en het mag wat kosten)