© Nattida-Jayne Kanyachalao

Europees initiatief YOUcreaTH brengt kunstenaars en jongeren bij elkaar: “De sociaal-culturele werking in Antwerpen is ongelofelijk”

Antwerpen -

Recent werd YOUcreaTH gelanceerd. Het internationale initiatief van sociale organisaties en kunstenaarscollectieven, gesubsidieerd door het Erasmus+ programma van de EU, wil jongeren en kunstenaars uit Kroatië, Spanje, Portugal en België nader bij elkaar brengen. In ons land wordt het project getrokken door Elegast, een organisatie die actief is in de jeugdzorg in het Antwerpse met een buurtwerking in de Damwijk, en het kunstenaarscollectief Semi Salty. Later komt er een YOUcreaTH-app en kan men in de vier landen deelnemen aan creatieve workshops. Woensdag vond in Het Bos op de Ankerrui de eerste workshop, rond zeefdrukken, plaats.

Mischa Bludts

“Met YOUcreaTH willen we niet alleen kunstenaars een platform geven, maar vooral jongeren die nog niet vertrouwd zijn met sommige kunstvormen of daar moeilijk toegang tot krijgen daar kennis mee laten maken. Elk land heeft een sociale partner en in België zijn wij dat,” vertelt Jeroen Buytaert van Elegast.

Jeroen Buytaert van Elegast. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Jeroen gaat verder: “Deze week zijn Igor Spetic en Buga Blazevic uit Kroatië hier voor een kijkstage, om te observeren hoe wij hier in Antwerpen aan sociaal werk doen. Ook op creatief vlak kunnen ze nadien een heleboel tips mee naar huis nemen. Want we leven op dat vlak vaak in een andere realiteit. Toen ze gisteren bij Semi Salty op bezoek waren in hun uitvalsbasis Archipel in de Slachthuishallen viel hun mond open. Zo’n laagdrempelige culturele werking bestaat gewoon niet in Kroatië.”

Enorm veel ideeën

Dat wordt beaamd door Igor Spetic, de voorzitter van Poseidon, een zeescoutsvereniging in Solin, een stadje in de buurt van Split. “In Kroatie werkt het helemaal anders. Jeugdwerk wordt er amper rechtstreeks door de overheid ondersteund. Jongeren kunnen alleen in scholen of bij ngo’s zoals Poseidon terecht. Al begint dat stilaan wel te veranderen.”

Igor Spetic en Buga Blazevic uit Kroatië kwamen een kijkje nemen. © Nattida-Jayne Kanyachalao

“Vanuit ons perspectief is Elegast een grote organisatie en we willen graag van hen bijleren. Hoe gaan ze om met jongeren en hun behoeftes? We zijn hier nog maar twee dagen en hebben al enorm veel ideeën opgedaan. Dat belooft voor de rest van de week. De sociaal-culturele werking in Antwerpen is ongelofelijk.”

Over de app van YOUcreaTH: “Daarmee kunnen jongeren binnenkort tijdens hun vakantie in bijvoorbeeld Split via hun smartphone lokale kunstenaars leren kennen, ze contacteren en deelnemen aan workshops.”

Studente Emily Vandenbulcke. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Op een nieuwe manier nadenken

Een van de jongeren die woensdag deelnam aan de workshop in Het Bos is Emily Vandenbulcke. Ze woont in de buurt van de Nationale Bank en studeert sociaal-cultureel werk aan de Karel de Grote Hogeschool. Vorig jaar ging ze met andere Antwerpse jongeren, verbonden aan Elegast, naar Kroatië in het kader van een ander uitwisselingsproject van Eramus+ en het Rode Kruis.

“Het was heel plezant en vooral educatief. Zo werkten we rond milieu, de rechten van de mens en de Europese identiteit. Verder kregen we een cursus EHBO en leerden zelfs hoe we tenten moesten bouwen. Maar het belangrijkste was hoe ik op een nieuwe manier begon na te denken en hoe ik met jongeren kan omgaan en ze kan sturen. En vandaag ga ik dus zeefdrukken. Ik ben benieuwd.”

Zeefdrukken

De workshop zelf wordt bestierd door Maureen Pieters. “We slaan het technische aspect van zeefdrukken even over en houden het eenvoudig. De deelnemers kunnen op basis van tijdschriften rond kunst, dieren en planten hun eigen ontwerp maken. Al is zelf iets tekenen natuurlijk ook een optie. Ik zie nu al dat dat een populaire optie is,” lacht ze. “Met het resultaat kunnen ze een T-shirt of een schoudertas bedrukken. Zo gaat iedereen straks met een uniek stuk naar huis.”

De Kroatische bezoekers besluiten al gauw dat alleen observeren een tikje saai is en gaan zelf aan de slag.

Kunstenaars Adel Setta en Maureen Pieters. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Zo veel mogelijk kunstvormen

Adel Setta van Semi Salty, artistiek coördinator van de workshops in Antwerpen, sluit af. “Het programma ligt nog niet helemaal vast, maar het wordt in ieder geval heel divers met onder meer digital art, fotografie, graffiti en acteren. We proberen zo veel mogelijk kunstvormen aan te tikken. Daar zullen met name Antwerpse jongeren aan deelnemen, maar iedereen is welkom.”

“De meeste workshops zullen waarschijnlijk in Archipel en Het Bos worden georganiseerd, maar we blijven op zoek naar andere locaties, ook buiten Antwerpen, waar er genoeg ruimte is.”

Eind april wordt het programma van de workshops op de sociale media van Semi Salty en Elegast bekendgemaakt. De YOUcreaTH-app wordt in oktober in betaversie uitgebracht. Jeroen: “In november komen de deelnemers uit Kroatië, Spanje en Portugal naar België voor een tussentijdse evaluatie. In maart 2022 wordt de app tijdens een bijeenkomst Portugal officieel gelanceerd.”

© Nattida-Jayne Kanyachalao

© Nattida-Jayne Kanyachalao

 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners