Honderd medewerkers van A.S Adventure ruimden dinsdag 321 kilogram afval op langs de Schelde in Hoboken. © Walter Saenen

321 kilogram afval opgeruimd op anderhalf uur: A.S. Adventure en River Cleanup slaan handen in elkaar

Hoboken -

Een honderdtal medewerkers van A.S. Adventure ruimde dinsdagmiddag maar liefst 321 kilogram afval op langs de Scheldeoever in Hoboken. Dat deden ze naar aanleiding van Wereldwaterdag en om de samenwerking met ngo River Cleanup in de kijker te zetten. “Om zaken op grote schaal te veranderen, moeten we samenwerken”, zegt Thomas de Groote van River Cleanup.

Jan Stassijns

De medewerkers van A.S. Adventure in Hoboken gingen dinsdag op avontuur door de Hobokense Polder. Vergezeld door de Belgische ngo River Cleanup namen ze de handschoen op tegen zwerfvuil en meer specifiek alle aangespoelde plastics langs de oever van de Schelde. En ze hebben er hun werk mee gehad. Na anderhalf uur raapten ze 321 kilogram afval op.

Een deel van de buit is opgeruimd door Sally, Julie, Fee en Bo van A.S. Adventure. “We hadden eigenlijk verwacht dat we grote stukken plastics zouden vinden”, zegt het viertal. “Maar het zijn vooral heel kleine stukjes die we tussen de takken en struiken moeten vissen. Opvallend veel isomobolletjes ook, maar ook de gekste dingen, zoals golfballetjes. We vroegen ons daarnet nog af hoelang dit hier zou blijven liggen als wij hier vandaag niet waren gepasseerd. Vanop het wandelpad zie je niet hoeveel afval er beneden aanspoelt, maar het is heel veel. We staan hier al een halfuur op enkele meters en we zijn nog steeds bezig.”

Sally, Julie, Fee en Bo van A.S. Adventure. ©  jas

Wereldwaterdag

De aanleiding van de opruimactie was de Wereldwaterdag, waarbij op 22 maart wereldwijd wordt stilgestaan bij het belang van water. Ieder jaar belandt er 11 miljard kilogram plastic in de oceanen. Een groot deel belandt daar via de rivieren. Plasticvervuiling is een van de ernstige milieuproblemen en River Cleanup is een van de organisaties die aan de kar trekt om dat probleem de wereld uit te helpen. De ambitie is om tegen 2025 wereldwijd 100 miljoen kilogram plastics uit de rivieren en oceanen te halen.

En ook A.S. Adventure wil daar zijn steentje aan bedrijven. De twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan, die ze met de actie van dinsdag extra in de kijker willen zetten. “Dit is de eerste actie van velen”, zegt Bea De Beuckelaer, CEO Retail Concepts. “Wij zetten sterk in op duurzaamheid en werken al vijftien jaar samen met onder meer Natuurpunt en nu ook met River Cleanup. We steunen financieel, maar het is ook de bedoeling om onze medewerkers en onze klanten hier nog meer bij te betrekken. We verkopen onder meer duurzame drinkbussen, waarvan de opbrengst naar River Cleanup gaat. En we willen ook de afvalgrijpers gaan verkopen, met ons logo op.”

 ©  Walter Saenen

Samenwerken

Thomas de Groote, oprichter en CEO van River Cleanup, nam ook deel aan de actie dinsdagmiddag. “Elke keer opnieuw blijft het mij verbazen hoeveel afval en plastics er rondslingert”, zegt hij. “Daarom blijft het ook belangrijk om hier op te blijven inzetten. Een recente studie van Plastic Soup Foundation heeft aangetoond dat we per week zo’n 5 microgram aan microplastics binnenkrijgen. Per persoon. Dat is het equivalent van een bankkaart. En om onze ambitie voor 2025 waar te maken, 100 miljoen kilogram rivierplastics uit onze wateren halen, hebben we niet alleen mensen nodig, maar ook centen. Zo simpel is het. Daarom gaan we heel graag samenwerkingen aan met bedrijven die volledig achter onze visie staan. We beseffen maar al te goed dat we de zaken op grote schaal enkel kunnen veranderen door samen te werken.”

De opruimactie luidt ook een samenwerking in tussen A.S. Adventure en River Cleanup. Links: Bea De Beuckelaer van A.S. Adventure. Rechts: Thomas de Groote van River Cleanup. ©  Walter Saenen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio