© Dirk Vertommen, Jeroen Hanselaer

COLUMN. Gevierd worden om wie je bent

Jasmin Van San

Het zal nu ongeveer een dik halfjaar geleden zijn dat ik speciaal in de auto stapte om naar die ene kledingboetiek in Aarschot te rijden, omdat ik vrij zeker was dat ik daar iets moois én in mijn maat zou vinden voor mijn verjaardag. Een autorit van om en bij de veertig minuten om ergens terecht te komen waar ik gewoon mezelf kon zijn en zonder schroom kon vragen om dat maatje meer.

Want zonder hier concrete winkelnamen te noemen, als je opgroeit buiten de categorie maatje 34-38, dan krijg je snel zicht op hoe inclusief mode werkelijk is. En jammer genoeg ook op hoe inclusief mensen wel zijn. Want een schampere lach in sommige winkels, bij de vraag naar een bepaalde maat, die bleef me als tiener en jonge twintiger niet gespaard.

Toen ik dan zag dat eenzelfde winkeltje in Mechelen de handen in elkaar sloeg met een sterke madam, een jonge onderneemster die haar maatje meer niet alleen accepteert, maar zelfs viert, kon ik niet anders dan enthousiast op dat nieuwtje te springen. Tijdens ons gesprek halen we herinneringen op aan onze jeugd, waarbij sommige winkels taboe waren, het een hel was om een passende broek te vinden, en we vaker wel dan niet als hulpje moesten fungeren voor een vriendin die een maatje kleiner nodig had. Het goedbedoelde “Pas dit anders eens, het is een oversized model”, maakte die ervaring er vaak niet beter op. Niet langer one size fits all, maar all sizes fit all.

Soms heeft een mens gewoon genoeg van nooit goed genoeg te lijken. En dan wandel je ergens binnen waar effectief iedereen welkom is en waar je misschien zelfs niet naar de grootste maat moet vragen. Waar je, als je niet weet waar te beginnen, gewoon meteen op een gelijkgezinde kan toestappen en rechtuit kan vragen: “Welke maat heb ik hier?”. Dat warme gevoel van niet alleen goed genoeg te zijn, maar zelfs gevierd te worden om wie je bent, en dat op een boogscheut van je voordeur, dat wens ik mijn Mechelse medevrouwen toe. Zowel zij met een maatje meer als die met een maatje minder.

LEES OOK.Romy Curvy en LaRi & LaRossa brengen mode voor alle maten naar Mechelse Bruul

MEER OVER Met andere woorden

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio