© Jasmin Van San

Vijfde leerjaar Sint-Romboutscollege op bezoek bij Pardoes: “We hebben dit jaar van lezen ons stokpaardje gemaakt”

Mechelen -

Het vijfde leerjaar van het Mechelse Sint-Romboutscollege en hun juf Melanie brachten in het kader van de Jeugdboekenmaand een bezoekje aan kinderboekhandel Pardoes, op een boogscheut van hun school op de Mechelse Veemarkt. De rondleiding valt duidelijk in de smaak bij de tieners, die vol enthousiasme vragen stellen en hun neuzen nadien vol overgave in hun favoriete boeken steken. “Zo tonen we hen de weg naar de boekenwinkel”, reageert de juf.

Jasmin Van San

“De hele maand maart komen er elke dag nog twee of drie klasjes langs”, weet tijdelijk medewerkster Frauke Goovaerts (23), die de kinderen rondleidt in de winkel. In het kader van de Jeugdboekenmaand konden klasjes zich inschrijven om gratis een bezoekje te brengen aan de boekhandel. Tijdens de rondleiding staan ze even stil bij een tafel met allerlei verhalen rond het thema van dit jaar: ‘Helden en Schurken’. “Ze leren ook bij wat het verschil is tussen een winkel en een bibliotheek”, legt Frauke uit. “En op het einde lezen we een stukje voor uit een verhaal en mogen de leerlingen nog even op verkenning doorheen de winkel.”

Bij elke vraag die Frauke stelt, gaan de vingertjes ijverig de lucht in en de gezichtjes stralen wanneer hun antwoord juist is. De boekhandel verkoopt ook allerlei luisterboeken leren ze bij. Er klinkt dan ook vrolijk gegiechel wanneer een van de boeken een gek geluidje maakt. “Kinderen hebben altijd hun voorkeuren, maar als je eens een boekenwinkel bezoekt, verbreedt dat hun kijk op wat er allemaal qua boeken te vinden is”, weet juf Melanie. “We proberen hen op deze manier de weg te tonen naar de boekenwinkel, om hen aan te sporen dat ze als cadeautje ook wel eens een boek kunnen vragen en niet altijd een game”, zegt ze.

Frauke leidt de klas langsheen de verschillende thematafels en leeftijdscategorieën. © Joren De Weerdt

Ishaq (10), Elmas (10), Naomi (10), Gor (10), Inaya (10), Jemma (10), Melina (10), Raphaël (11) en Mohamed (10) tonen elk een van hun favoriete boeken. © Jasmin Van San

Walvissenvet

Na hun rondleiding leest Frauke nog enkele verhalen voor uit een van haar drie boekentips: Er was misschien eens – 20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet?. “Eikes!”, klinkt het luid, wanneer ze van Frauke en juf Melanie te horen krijgen dat de Romeinen vroeger een spons aan een stok gebruikten na een toiletbeurt. Dat die stok dan gewoon in een emmer water werd gestoken tot de volgende aan de beurt was, viel niet zo in de smaak bij de jongeren.

Ishaq (10) en Jemma zijn best wel onder de indruk van de weetjes. “Ze gebruikten het vet van de walvissen om licht mee te maken en om op de boterhammen te smeren”, weten ze nog. Op de vraag welke boeken hun klasgenootjes er zouden uitkiezen, klinken er veel bekende namen als Fortnite, De Nachtwacht en De Waanzinnige Boomhut, maar ook het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, blijkt een indruk gemaakt te hebben.

“Het is een super leuke winkel, ik ben hier al veel geweest”, zegt Melina (10). “Ik heb al veel boekenwinkels bezocht en dit is toch wel de tofste boekenwinkel die ik tot nu toe al gezien heb”, valt Naomi (10) haar bij. “En het is vooral goed dat ze hier voor alle leeftijden boekjes hebben”, voegt Inaya (10) toe.

De verhalen uit Er was misschien eens – 20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet? vallen duidelijk in de smaak bij de jonge luisteraars. © Jasmin Van San

Kwartierlezen

Juf Melanie wil van lezen iets leuks maken. © Joren De Weerdt

Juf Melanie Moeyaert (43) spoort haar klasje aan om zo veel mogelijk vragen te stellen. Dit bezoekje aan de boekhandel is namelijk slechts het topje van de berg. De school zet alles op alles om de leerlingen aan het lezen te krijgen. “We hebben dit jaar van lezen ons stokpaardje gemaakt. We doen bijvoorbeeld elke dag aan kwartierlezen, waarbij de kinderen als ze in de namiddag binnenkomen het eerste kwartiertje vrij mogen lezen. Op die manier willen we hen laten zien dat lezen ook leuk kan zijn. Dan mag er gewoon eens genoten worden van het lezen”, legt juf Melanie uit. Er kwam deze maand ook in elke klas een auteur langs en tijdens de Warmste Week van Studio Brussel hield de school een leesmarathon.

De school heeft zelfs een ontleenkast die bij goed weer op de speelplaats gerold wordt en bij de heraanleg van de speelplaats volgend jaar is er ook aandacht voor de lezertjes. “Er wordt een zachte, glooiende helling aangelegd, waar ze tijdens de pauzes rustig kunnen lezen”, verklapt juf Melanie alvast. “Taal is de basis van alles, daar zetten we dan ook alles op in.”

Boekenbeurs

Zo organiseert het Sint-Romboutscollege samen met Pardoes vandaag, dinsdag 29 maart, ook nog een boekenbeurs op school. Pardoes organiseert deze boekenbeurzen op scholen in het kader van leesbevordering. Iets waar de jonge lezers duidelijk al naar uit kijken. “Gaat dit boek er ook zijn op de boekenbeurs?”, klinkt het enigszins dwingende stemmetje van een van de leerlingen. Een zeer belangrijke vraag, want als ze braaf zijn, mogen ze daar met hun ouders misschien wel een boekje kopen.

LEES OOK.

9 boekentips voor jonge helden en schurken om maart Jeugdboekenmaand in schoonheid af te sluiten

COLUMN. Over Boeboeks en wilde regenlanden

www.boekhandelpardoes.be, Ontvoeringsplein 12, 2800 Mechelen

Het klasje van juf Melanie antwoordt zeer ijverig op de vragen die tijdelijk medewerkster Frauke stelt. © Joren De Weerdt

Elmas (10), Naomi (10) en Inaya (10) hadden hun favoriet snel gevonden. © Jasmin Van San

Ishaq (10), Gor (10), Raphaël (11) en Mohamed (10) van het 5de leerjaar van het Sint-Romboutscollege. © Jasmin Van San

 © Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio