Scoundrels. 

Scoundrels. © Jan Van der Perre

Antwerpse punkgroep Scoundrels brengt na 32 jaar nieuwe plaat uit: “Af en toe moet je nog eens tegen schenen stampen”

Antwerpen -

De Belgisch-Nederlandse combo Scoundrels stelde zijn nieuwe plaat Oh No! Not Again! voor in muziekkroeg Djingel Djangel op het Eilandje. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat het liefst 32 jaar geleden is dat het punktrio nog een album uitbracht.

Mischa Bludts

Scoundrels, dat zijn mosterd haalt bij onder meer Gang of Four, Hüsker Dü, Buzzcocks en UK Subs, bestaat uit zanger-gitarist Patrick Delabie, bassist Wim IJff (allebei Nederlanders) en de Antwerpse drummer Butsenzeller. Die laatste vervoegde in 1987 de groep. Geert Budts, zoals hij bij de burgerlijke stand staat genoteerd, was toen amper 17.

Hij leerde frontman Patrick Delabie, die net over de grens woonde, kennen omdat beiden actief waren in de punk-horeca. Butsenzeller stond achter de toog in een punkkroeg in Brasschaat, Delabie tapte pintjes en draaide plaatjes in een jeugdhuis in Wuustwezel. “Daar ging ik geregeld op bezoek. Ik was als jonge snaak al een grote fan van de Scoundrels en draaide hun platen grijs. Dus toen Patrick vroeg om bij hen te komen drummen, was dat een jongensdroom die uit kwam.”

De Scoundrels in actie.

De Scoundrels in actie. © Jan Van der Perre

Fuck the queen

Echte hits hebben de Scoundrels niet op hun naam staan, al mag Fuck the queen – gericht aan de Nederlandse koningin Beatrix – gerust een underground klassieker worden genoemd. Verder traden ze op in het voorprogramma van onder meer The Damned, NOFX en Herman Brood. “Dat laatste was tijdens een festivalletje in Meer. Naar het schijnt heb ik toen onder het podium liggen poepen, al kan ik me daar zelf niks meer van herinneren. Waarschijnlijk is dat een urban legend”, kucht Butsenzeller.

Scoundrels in Djingel Djangel.

Scoundrels in Djingel Djangel. © Jan Gitanes

Terug naar de jaren 80

Begin jaren 90 gaf de groep, na de release van een tape en twee vinylplaten, er de brui aan. Maar nu, na 32 jaar, is nu dus een nieuwe plaat van de Scoundrels, Oh No! Not Again!. “We wilden geen oude nummers recycleren, er moest iets nieuws komen. We gaan deels terug naar de jaren 80. Net zoals toen is er nu een Russische dreiging. En de rijken worden alsmaar rijker, de armen steeds armer. We vonden het nodig om dat gegeven opnieuw op de kaart, op een plaat, te zetten.”

Het punktrio zit nog boordevol goesting.

Het punktrio zit nog boordevol goesting. © Jan Van der Perre

Hoe punk zijn de heren, inmiddels op middelbare leeftijd, nog? Butsenzeller: “We zijn nog steeds kwaad, kicking against the pricks. Ondertussen heb ik mezelf in andere muzikale escapades gestort, met name elektronica. Maar mijn constanten blijven verwondering en vooral sociale kritiek. En Scoundrels is geen klassieke punkgroep. We gaan vooral voor de muziek zelf. Al het kan nooit kwaad om af en toe eens tegen schenen te stampen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio