© Jeroen Hanselaer, Joren De Weerdt

COLUMN. Over Boeboeks en wilde regenlanden

Jasmin Van San

Helden en schurken, ik verslond ze met huid en haar. Of ik ze nu tegenkwam in het verre verleden of in de nu alweer voorbijgestreefde – maar toen het boek geschreven werd hoogtechnologische – toekomst. Allemaal maken ze deel uit van mijn heden. Ze verrijkten me met hun drijfveren, nu eens zwartgallig, dan weer voller onschuld. Hun stemmen brachten me tot inzicht of net tot verwarring en bovenal tot een heerlijk ‘weg van de wereld’ zijn. Laat dat laatste net zijn wat ook onze Heistse boekenliefhebber Gert De Bie en zoveel anderen zo kunnen appreciëren aan literatuur in het algemeen: een kleine portie gezonde vergetelheid.

De Heksen van Roald Dahl en Pluk van de Petteflet van Annie M.G.Schmidt waren murw gelezen nadat ik met hen klaar was. De reeksen Kippenvel en Griezelbus gaven me de kriebels, veilig in mijn vertrouwde dekentent. In het gezelschap van de gouwe ouwe zaklantaarn, die snel uitging wanneer een waakzame ouder naderde, voerde Robin Hobb me mee. Langsheen de Zes Hertogdommen, via levende schepen en wilde regenlanden. Stephenie Meyer bracht me van bij de vampiers tot aan de weerwolven, Marc De Bel en zijn Boeboeks deden me gniffelen van plezier. Dirk Bracke, Tim Bowler en Thea Beckman brachten dan weer de nodige ernst.

Zelfs vandaag neem ik er af en toe nog eens eentje in de hand, zo’n ‘jeugd’-boek. En voordat ik het goed en wel besef, zit ik alweer enkele hoofdstukken verder. Die jeugdboekenmaand mag dus wat mij betreft een jeugdboekenleven worden. Wanneer mijn spieren te stram zijn, de knoken te stijf om me in kleermakerszit op het gras te verliezen in aaneengeregen letters en woorden, laat het me dan doen op een ligstoel bij het vuur. En als het nageslacht dan vraagt wat ik daar uitvoer, laat me dan met een grote glimlach schaamteloos toegeven, dat het de zoveelste lezing is van een exemplaar uit mijn allegaartje van verzamelde boeken door hopelijk nog vele jaren heen.

LEES OOK.

9 boekentips voor jonge helden en schurken om maart Jeugdboekenmaand in schoonheid af te sluiten

Vijfde leerjaar Sint-Romboutscollege op bezoek bij Pardoes: “We hebben dit jaar van lezen ons stokpaardje gemaakt”

MEER OVER Met andere woorden

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio