Bezieler en oprichter Modest Van Den Berghe (84) tapt na al die jaren nog eens een pint in café ’t Centrum in Beerse. Huidige uitbaters Paul Proost en Tash Panis kijken goedkeurend toe. © Bart Van den Langenbergh

Café ’t Centrum in Beerse is exact een halve eeuw oud: “Dit blijft een echt dorpscafé”

Beerse -

Het legendarisch café ’t Centrum in Beerse is exact een halve eeuw oud. Het bekende dorpscafé en voormalig hotel pal naast de kerk vierde afgelopen zaterdag uitgebreid dat bijzonder jubileum. Oprichter Modest Van Den Berghe (84) kwam zelf ook langs en tapte symbolisch nog eens enkele pintjes. “Tijdens de kermis heb ik hier ooit eens 151 vaten bier afgetapt”, zegt de kranige ex-cafébaas.

Bart Van den Langenbergh

Café ’t Centrum is een echt begrip in het hartje van Beerse. De naam van het café is dan ook heel passend gekozen, want centraler kan een café eigenlijk niet liggen. Bij goed weer zit er altijd volk op het terras op het Kerkplein in Beerse. Het statige gebouw met een gelijkvloers en drie verdiepingen staat er sinds 1972. Exact vijftig jaar geleden startte Modest Van Den Berghe daar met zijn hotel en café Modest. Een halve eeuw later bruist het café, dat al jaren geen hotel meer is, nog even hard. Na twee moeilijke coronajaren vierden huidige uitbaters Paul Proost (54) en Tash Panis (29) zaterdagavond het gouden jubileum van café ’t Centrum samen met de trouwe klanten.

Café ’t Centrum op het Kerkplein in Beerse is al vijftig jaar een vaste waarde in het dorp. Bij goed weer zit het terras altijd vol. © Bart Van den Langenbergh

Nieuwbouw met hotel

Ook Modest Van Den Berghe, 84 jaar intussen, was van de partij. Om het feest af te trappen, tapte hij achter de toog nog eens enkele pintjes. “Ik woon zelf tegenover het café. Als ik ga wandelen met mijn hondje, kom ik bijna dagelijks nog een pintje drinken hier”, legt hij uit. “In 1961 ben ik gestart met een frituur op de hoek van de Gasthuisstraat en de IJzerstraat. Daarna heb ik ook nog café-frituur Bij Modest gehad in de Lindenlaan. In 1972 heb ik dan café-hotel Bij Modest geopend op deze locatie naast de kerk. Hier stond vroeger een lingeriewinkeltje. Na de afbraak van dat winkeltje heb ik een nieuwbouw geplaatst met een café, een zevental hotelkamers en ook een feestzaal.”

Zijn vrouw Paula Van Der Schoot stond Modest altijd bij in de zaak, maar zij is drie jaar geleden overleden. “In 1972 was er nog geen hotel in Beerse. Ik heb kunnen profiteren van de opkomst van Janssen Pharmaceutica en met de aanleg van de autosnelweg. Vooral in de week was het hotel goed bezet”, zegt de oprichter van ’t Centrum. “Echt iedereen is welkom in dit café en ik heb hier veel meegemaakt. Tijdens de kermis heb ik hier ooit eens 151 vaten bier afgetapt.”

Een postkaartje uit de jaren zeventig toont hoe café-hotel Bij Modest in Beerse er toen uitzag. © RR

Dorpsgezicht

De horecazaak kwam na een aantal jaren in handen van brouwerij Keersmaekers van het bier Corsendonk. Zaakvoerder Jef Keersmaekers, zelf ook een eind in de tachtig, kwam zaterdag ook meevieren. “Ik heb nooit een café gehad dat zo veel bier heeft afgenomen als ’t Centrum in Beerse. Dit café zal altijd goed blijven draaien. Het gebouw is ook een echt dorpsgezicht van Beerse”, vertelt Jef Keersmaekers.

Modest Van Den Berghe gaf na een aantal jaren zijn zaak door aan Ludo Van Houtven en daarna aan Hedwige Claes. De hotelfunctie verdween en de zaak werd een echt dorpscafé met ’t Centrum als naam. Tien jaar geleden namen Paul Proost en zijn vriendin Tash de fakkel over. “We hebben het interieur wel wat opgefrist, maar het is nog altijd een volkscafé gebleven”, legt Paul Proost uit. “Iedereen mag hier iets komen drinken en het maakt niet uit welke kleren je aanhebt. Op de eerste verdieping was er vroeger een feestzaaltje, maar die ruimte verhuur ik aan pokerclub Double Up. Wij wonen zelf op de tweede verdieping. Het café draait nog altijd heel goed en ik heb zalige klanten.”

Café ‘t Centrum in Beerse vierde zaterdag het vijftigjarig bestaan met veel trouwe klanten. © Bart Van den Langenbergh

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio