Het resultaat van werken van een nutsmaatschappij in de Nationalestraat. Volgens Water-Link-voorzitter Gantman mag alleen de stad het wegdek definitief herstellen. © Joris Herregods

Water-Link-voorzitter André Gantman over kritiek op slecht uitgevoerde werken door nutsmaatschappijen: “We willen het herstellen, maar mogen niet van de stad”

Antwerpen -

André Gantman, voorzitter van de nutsmaatschappij Water-Link en N-VA-gemeenteraadslid, deelt de frustratie van de Antwerpenaars over de slecht afgewerkte herstellingen in de stad. “Ik stoor mij daar ook aan. Wij willen herstellingen goed afwerken, maar mogen dit niet van de stad Antwerpen”, zegt Gantman.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Handelaars zijn slecht afgewerkte werkzaamheden beu: “Antwerpen lijkt zo wel een derdewereldstad”

Winkeliers in de Nationalestraat klagen over de talrijke werken door nutsmaatschappijen. Wat hen nog het meeste ergert, is de slechte afwerking. Overal in Antwerpen zijn er wel zo’n voorbeelden. Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) maakt het haar topprioriteit om daar een einde aan te maken. Ze komt binnenkort met een plan.

Water-Link-voorzitter Gantman neemt het op voor de nutsmaatschappijen. Volgens hem staat de oplossing al in het huidige bestuursakkoord. “We zien er strikt op toe dat nutsmaatschappijen straten niet om de haverklap opengooien en dat ze de straten en stoepen na hun werken meteen definitief herstellen.”

“Tot op vandaag, drie jaar na het afsluiten van dit bestuursakkoord, mogen wij als nutsmaatschappijen alleen voorlopige herstellingen doen aan het wegdek”, zegt Gantman. “De reden is dat de stedelijke administratie denkt dat wij niet over de kennis beschikken om dat goed te doen. Ik betwist dat. Als Water-Link willen we verantwoordelijk zijn voor heel de werken, van a tot z. Ook wij krijgen als nutsmaatschappij, die dicht bij de bewoners staat, klachten, maar we kunnen er zelf niets aan doen.”

André Gantman. © Sebastian Steveniers

Bovendien komt de stad haar eigen richtlijnen onvoldoende na. Gantman merkt dat het soms maanden duurt voor de stad zelf de definitieve afwerking doet.

Geen paraplu

“Er zijn plekken in de stad waar al jaren een voorlopige afwerking ligt”, zegt de Water-Link-voorzitter. “Net als veel Antwerpenaars frustreert mij dit. Het is niet dat de stad dit met eigen personeel doet. Er wordt een beroep gedaan op aannemers. Als voorzitter van een nutsmaatschappij trek ik mijn paraplu zeker niet open. Ik zou niets liever hebben dan voor alles verantwoordelijk te zijn, dus ook voor de definitieve afwerking.”

Bij grondige herstellingen van riolen of waterleidingen duurt het lang om een nodige vergunning te krijgen. “Dat duurt soms twintig dagen”, zegt Gantman. “Ik heb zelf al de opdracht gegeven om werken uit te voeren zonder vergunning omdat het hoogdringend was. Ik riskeerde als Water-Link dan wel een GAS-boete van de stad.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio