Themabeeld. © Pol De Wilde - Corelio

Digitaal aanmeldsysteem voor secundaire scholen is een succes: “Gedaan met kamperen en artificiële wachtlijsten”

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Puurs-Sint-Amands -

Vanaf maandag 28 maart kunnen leerlingen uit het zesde leerjaar die op zoek zijn naar een secundaire school zich aanmelden bij een digitaal platform. Via dat platform kunnen ze de school van hun voorkeur aangeven. Het systeem maakt een einde aan het kamperen voor de schoolpoort en zorgt zo voor minder ongelijkheid.

Stijn Van de Sande

Het gezamenlijk digitaal aanmeldsysteem aanmelden.school bestaat nu enkele jaren en wint ieder jaar aan populariteit. Bij de start waren 66 secundaire scholen uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant aangesloten, momenteel zijn dat er al 82. In onze regio gaat het om scholen in Puurs-Sint-Amands, Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Door op deze manier samen te werken, kunnen ouders hun kinderen in één keer aanmelden bij verschillende scholen.

“Het aanmeldplatform heeft tal van voordelen”, zegt Ria Marechal van VORM, de overkoepelende organisatie boven de katholieke scholen in de Mechelse regio. “Het maakt een einde aan het kamperen voor de schoolpoort en er zijn veel minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten. Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terechtkunnen. Vorig jaar kon 94,5% van de kinderen naar de school van eerste of tweede voorkeur.”

Dezelfde kansen

Volgens Marechal werkt het systeem ook de ongelijkheid weg. “Er zijn tal van decreten geweest die ervoor moesten zorgen dat kinderen van iedere achtergrond dezelfde kansen kregen bij de keuze van een school, maar die werkten in de praktijk niet. Door online te werken en de plaatsen toe te wijzen op basis van toeval in plaats van op wie er het langst voor de schoolpoort kan kamperen, geven we alle leerlingen wel dezelfde kansen om de school van hun voorkeur te kiezen.”

De aanmeldperiode loopt vanaf maandag 28 maart en het systeem houdt geen rekening met het tijdstip waarop je aanmeldt. Pas op 25 april worden alle gegevens verzameld en de plaatsen verdeeld. Op 5 mei vernemen de ouders aan welke school hun kind is toegewezen. Vanaf dan kunnen ze hun kind effectief inschrijven. Van zodra dat gebeurd is, is hun stoel op de school definitief gereserveerd. (svds)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio