Twee constanten op St. Patrick’s Day: Guinness en veel groen. © Dirk Kerstens

Ieren en Belgen vieren Saint Patrick’s Day in Ierse pub An Sibhin: “Gemoedelijker dan in Dublin, maar daar ben ik niet rouwig om”

Antwerpen -

17 maart herdenken Ieren over de hele wereld Saint Patrick, de beschermheilige van hun moederland. Dat is in Antwerpen niet anders. Nog voor het middaguur troepten zowel Ieren als Belgen samen in de Ierse pubs van de stad. An Sibhin in de Nationalestraat deed Saint Patrick’s Day alle eer aan en voorzag dans, muziek, eten en, hoe kan het ook anders, Guinness in overvloed.

Voor Ieren is hun nationale feestdag dé dag van het jaar. Saint Patrick’s Day wordt overal ter wereld gevierd, en dus ook in Antwerpen. Voor heel wat mensen uit de Ierse gemeenschap in Antwerpen is de pub An Sibhin de place to be op 17 maart. Uitbaters Tony Fogarty en zijn vrouw Leah Sheda toveren hun etablissement die dag (nog meer dan anders) om tot heuse Ierse volkskroeg. Ballonnen in wit, oranje en groen decoreren het plafond, terwijl slingers in diezelfde kleuren de muren en parasollen met elkaar verbinden. De geur van de typische stew, clonakilty pudding en Guinness is van ver waarneembaar. Kortom: Niemand kan om Saint Patrick’s Day heen.

Hoewel het kabaal vanuit de bar de decibelmeter vlotjes overschrijdt, beleefde Ier Damien Donnellan (34) nooit eerder zo’n rustige feestdag. Maar daar is hij allerminst rouwig om: “Ik ben speciaal naar Antwerpen gekomen om mijn verjaardag te vieren met Ierse vrienden die hier wonen. Ik was dinsdag jarig en wilde wel eens weten hoe jullie onze feestdag vieren. Ik vierde Saint Patrick’s Day al in metropolen als Londen en New York, maar dit is echt bijzonder. Zelfs in vergelijking met Dublin is het hier rustig. Ik vind het de max. Ik ben namelijk op vakantie en dan is rust welgekomen”, lacht de Ier.

Damien Donnellan geniet van de Belgische rust. © Dirk Kerstens

Donnellan is voor het eerst in België, maar voelt zich in An Sibhin al helemaal thuis: “Uitbaters Tony en Leah doen me denken aan mijn ouders. Het lijkt wel alsof ik thuis ben. Ze zijn zo open en vriendelijk. De pub is bovendien erg authentiek. Zoiets vinden we nog maar zelden in Ierland, al zullen we vandaag even hard feesten als de mensen daar.”

Net zoals Donnellan is ook Neil Smyth speciaal naar België gekomen om Saint Patrick’s Day te vieren. “Het leek me een goed moment om mijn Belgische Erasmusvrienden eens te bezoeken. En ik amuseer me te pletter. Het eten is goed en de Guinness wordt geweldig getapt. In Ierland beginnen we er meestal vroeg aan en proberen we om ter zatst te worden. Hier is het wat gemoedelijker, maar daar ben ik niet treurig om.”

Ook voor Donnellan verloopt het deze keer minder heftig dan gewoonlijk: “Ik begin te drinken op mijn verjaardag en stop dan niet meer tot Saint Patrick’s Day. Op het einde van de rit zie ik wel waar ik beland. Dit jaar wordt het niet zo gek, maar het lijdt geen twijfel dat we gaan genieten, zeker wanneer de muziek begint.”

Danstalent toont kunnen met Ierse volksdans

Om klokslag vijf uur was het dan zover: de eerste mensen begaven zich op de dansvloer en dat was te danken aan de jonge getalenteerde danseres Violetta van der Steen (11). Zij kreeg de liefde voor Ierland met de paplepel ingegeven en verbaasde de aanwezigen met een typisch Ierse volksdans: “Ik heb nog nooit voor publiek gedaan maar toen ik bazin Leah vroeg of ik mocht optreden, was ze dolenthousiast. Ik ben blij dat het zo goed ging”, vertelt van der Steen.

Violetta van der Steen waagt zich aan een typische volksdans. © Dirk Kerstens

Uitbater Tony Fogarty waagde zich ook even op de dansvloer, maar ging daarna snel weer over naar de orde van de dag: de mensen voorzien van drank en eten. “Het is de meest onwerkelijke dag van het jaar voor alle Ieren. Zij zullen morgen een extra dag vrij hebben. Op zich maakt dat geen verschil, want ze zouden waarschijnlijk toch niet gaan werken. Ik heb minder geluk, maar de kater zal daarom niet minder groot zijn.”

Elk jaar heeft Fogary zijn handen vol op Saint Patrick’s Day: “Ik doe dit al 25 jaar hier, en telkens is het over de koppen lopen. Iedereen is dan ook welkom, of je nu Ier, Belg of Indiër bent.” En dat laten heel wat Belgen zich geen twee keer zeggen.

Echtpaar Paul Vagant (79) en Gert Celis (78) vieren al meer dan 25 jaar Saint Patrick’s Day. Hun liefde voor Ierland ontsproot uit een reis naar Emerald Isle. “Sinds 1996 keren we elk jaar terug. We zijn verliefd op de natuur en de lieve mensen. We zijn echt verknocht aan het land. Saint Patrick’s Day is voor ons dan ook een van de belangrijkste dagen van het jaar. Samen met de Ieren maken we er een geweldige dag van.”

Gert Celis (midden) en Paul Vagant (rechts) vieren al 25 jaar St. Patrick’ s Day. © lava

 (lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio