Sacha De Backer gaat met een aantal buurtbewoners op de foto op een groenperceel in de buurt. Dat perceel wordt verkocht aan de hoogste bieder. Buren vrezen nieuwe hoogbouw waar nu nog groen is. © Joris Herregods

Burenprotest op Linkeroever tegen verkoop van stuk groene openbare ruimte

Antwerpen -

Een groep buren op Linkeroever in Antwerpen heeft protest aangetekend tegen de verkoop van een perceel groen in hun woonwijk. De Vlaamse Waterweg is eigenaar van de grond en verkoopt het vanaf drie miljoen euro aan de hoogste bieder. De buurtbewoners verzamelden ondertussen al meer dan zeshonderd handtekeningen omdat ze vrezen voor bebouwing op het stukje groen.

Rebecca Van Remoortere

Sacha De Backer maakt zich zorgen over zijn buurt. En hij is niet alleen. Samen met het buurtcomité verzamelde hij al meer dan zeshonderd handtekeningen. Die petitie moet de verkoop van het stukje grond tussen de Jan van Brabantlaan en Willem van Haechtlaan tegenhouden.

De brief over de verkoop kwam ook alleen in de brievenbussen terecht van de bewoners van de Willem van Haechtlaan. © gva

“We vernamen bijna een maand geleden via een brief dat het stukje groen achter onze tuintjes verkocht wordt. Dat stukje is eigendom van de Vlaamse Waterweg. Zij verkopen het aan de hoogste bieder. De prijs begint bij drie miljoen euro, dan weet je dat de kans groot is dat het in handen komt van een projectontwikkelaar en dat er bebouwing komt. We hebben nog tot 22 maart tijd om een bezwaar in te dienen, dus willen we dat met zo veel mogelijk buren doen”, zegt Sacha.

Nieuwe speeltuin

De brief over de verkoop kwam ook alleen in de brievenbussen terecht van de bewoners van de Willem van Haechtlaan van wie de tuin dus uitkomt op het stukje groen. “Maar hier wonen veel meer buren die dat stukje gebruiken als rustpunt in de buurt. Het is hier geen Krugerplein, maar toch een leuke plek voor de buren, daar is nood aan. De stad heeft hier vorig jaar zelfs nog een nieuwe speeltuin gezet. Het zorgt voor wat ademruimte in een nu al drukke buurt die blijft groeien.”

De stad plaatste vorig jaar nog een nieuwe speeltuin op de open ruimte. ©  Joris Herregods

Volgens Sacha is er onlangs nog een stuk grond verkocht in de buurt als bouwgrond. Hier gaat het over een perceel van iets meer dan één hectare groot. “We proberen nu zo veel mogelijk partijen achter ons te krijgen om van dit stuk toch een groen stuk in de buurt te houden. Het district en de stad weten al van onze bezorgdheid. Wij zouden het liefst zien dat het stukje grond wordt opgekocht door de stad en dat zij het behouden als een open groene ruimte. We hebben de stad nodig in dit dossier”, aldus Sacha.

Het kabinet van schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) is op de hoogte van de bezorgdheden van de buurt en laat weten snel te willen reageren op de zaak.

 ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen in stad Antwerpen