Erna Vandekerckhove voor haar winkel en naast de tijdelijk herstelde strook op het trottoir in de Nationalestraat. 

Erna Vandekerckhove voor haar winkel en naast de tijdelijk herstelde strook op het trottoir in de Nationalestraat. © Joris Herregods

Handelaars zijn slecht afgewerkte werkzaamheden beu: “Antwerpen lijkt zo wel een derdewereldstad”

Antwerpen -

Winkelierster Erna Vandekerckhove is de werkzaamheden door nutsmaatschappijen in de Antwerpse Nationalestraat beu. Wat haar nog meer stoort, is de slechte afwerking achteraf. “Het ziet er gewoon niet uit”, zegt de winkelierster.

Sacha Van Wiele

Na een bezoek van Proximus kwam Fluvius langs. De borden liggen nog op een hoopje in de modestraat. Voor de winkel Label Inc van Erna Vandekerckhove loopt een strook van tegels over tientallen meters. Er werd een ander type van tegels gebruikt om alles toe te leggen, dan diegene er oorspronkelijk lagen. Een beetje verder lijkt dan weer een vierkant uit de stoep te zijn gesneden en gevuld met betonnen tegels. De Nationalestraat oogt als een lappendeken.

“We hebben als Nationalestraat al twee grondige heraanleggen op redelijk korte termijn moeten doorstaan”, zegt de winkelierster. “Momenteel komen de nutsmaatschappijen te pas en te onpas langs. Zou dat nu niet beter gecoördineerd kunnen worden? Bovendien ziet de straat er nu niet uit. Het trottoir is hier niet alleen heel smal, het ligt er ook nog eens slecht bij. Het ziet er gewoon niet uit. In september opent het Museum van Schone Kunsten en tegen dan is hopelijk het Modemuseum ook weer open. Veel toeristen zullen dan door onze straat komen, dan wil je hun dit toch niet tonen?”

Nationalestraat.

Nationalestraat. © Joris Heregods

De winkelierster staat niet alleen met haar kritiek. Ook Nico Volckeryck van de ondernemersorganisatie NSZ stoort zich aan de manier waarop nutsmaatschappijen te werk gaan.

“Het Antwerpse stadsbestuur en de districten moeten de regie van deze werken weer zelf in handen nemen”, zegt Volckeryck. “Niet alleen in de Nationalestraat, maar over heel de stad zie je de littekens van de werken door nutsmaatschappijen. Ik begrijp dat deze moeten gebeuren, maar er is meer controle op nodig. Het kan toch niet dat straten maanden tot zelfs jaren onafgewerkt blijven liggen. Door de slechte afwerking lijkt Antwerpen wel een derdewereldstad. Het kan toch niet dat belastinggeld wordt gestoken in mooie winkelstraten om er daarna een lappendeken van te maken. Ik hoor de schepen zeggen dat dit voor haar een speerpunt is. Mooi, maar in de straten merk ik daar weinig van.”

Frustratie

In de Nationalestraat gaat het om voorlopig herstellingen en die zullen zo snel mogelijk definitief worden afgewerkt. Doordat het hier om natuursteen gaat, zal de stad Antwerpen dat zelf doen. Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) kent de klachten over de nutsmaatschappijen en deelt de frustratie. Zij belooft van er werk van te maken.

“Het is effectief een topprioriteit van mij”, zegt Caluwaerts. “Het staat hoog op mijn agenda. Binnenkort hoop ik met een plan te kunnen komen om dergelijke zaken in te toekomst te voorkomen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio