De reeds ingeschreven leerlingen van Sint-Eduardus met enkele van de organisatoren: sportieve directeur Esther Van den Hout, meester Chris Deben met de medailles en voorzitster van de ouderraad Inge Ceuppens. © JAA

Sint-Eduardus in de startblokken voor veertigste Deuzeldjogging: “Ideale voorbereiding op Antwerp Ten Miles”

Schoten -

Op 24 april staat de Antwerp Ten Miles op het programma. Wie de benen wil testen, krijgt daarvoor op 27 maart de ideale gelegenheid met de al langer georganiseerde Deuzeldjogging. “Al hoef je niet voor de tien kilometer te kiezen. We hebben zelfs wedstrijden over vijfhonderd meter. We proberen dan ook zoveel mogelijk van onze eigen leerlingen aan de start te krijgen”, vertelt Chris Deben, meester en sportpromotor op de organiserende lagere school Sint-Eduardus.

Jan Auman

Chris Deben is zelf een sportieve kerel. De afstand Wechelderzande-Schoten Deuzeld overbrugt hij elke dag heen en terug met de fiets. Eens toegekomen, begint hij elke schooldag met een ochtendloopje met zijn leerlingen van de vierde klas.

“Ik doe dit nu al een paar jaar en intussen kent deze goede gewoonte steeds meer navolging bij collega-leerkrachten. Al ben ik nog altijd de enige die zelf meeloopt met de leerlingen”, knipoogt meester Chris. “We lopen hier gewoon het blokje rond. De kinderen zijn het gewend en doen allemaal mee, elk op zijn of haar eigen tempo. We trekken ook geen sportkledij of -schoenen aan of zo. Het is geen race. Ik weet uit ervaring: dit is gewoon een goede en gezonde manier om aan de dag te beginnen.”

Meester Chris is samen met juffen Jamuna Mintjens en Sarah De Keulenaer de drijvende kracht achter hét jaarlijks evenement op de Sint-Eduardusschool: de Deuzeldjogging. Zij krijgen veel steun van de directie en zeker ook van het oudercomité, waar voorzitster Inge Ceuppens, Tim Schoenmaekers en Sarah Geysemans de traditie mee in ere houden.

Jos De Borger

Een mooie herinnering aan editie 4. © RR

En van een traditie mag je na ruim veertig jaar echt wel spreken. Het was wijlen Jos De Borger, legendarisch Schotens atleet, medestichter van de Schotense Atletiekvereniging en later sportschepen, die de eerste Deuzeldjogging organiseerde. Intussen hebben het gemengd leerkrachten- en ouderteam de stok al lang overgenomen.

“Dit gebeuren draagt verder dan onze schoolpoort”, vertelt Esther Van den Hout, pedagogisch directeur van Sint-Eduardus. “Ik ben zelf opgegroeid op de Deuzeld en herinner me nog goed de feestelijke sfeer op de dag dat de deelnemers aan de loopwedstrijd voorbij ons huis trokken. Overal zaten mensen gezellig op de stoep om te babbelen en te supporteren.”

“Dat werkte zo aanstekelijk dat ik later zelf ben gaan lopen en al meerdere keren zelf heb deelgenomen. Ook dit jaar ben ik ingeschreven voor de tien kilometer. Mijn beoogde tijd? Geen 45 minuten zoals in mijn topjaar. Toch hoop ik er maar tien minuten boven te blijven”, lacht de atletische directeur bescheiden.

Omdat de Deuzeldjogging na twee coronajaren eindelijk opnieuw georganiseerd mag worden, zal deze jubileumeditie extra veel lopers en toeschouwers naar de speelplaats van Sint-Eduardus aan de Antoon Van Dijckstraat lokken. Dat hopen de organisatoren tenminste van harte.

“Meer dan driehonderd deelnemers zou mooi zijn. Dan zitten we rond het aantal dat in 2019 kwam opdagen, een goede editie”, vertelt Inge Ceuppens. “We hebben wedstrijden naar ieders mogelijkheden, variërend in afstand van vijfhonderd meter tot tien kilometer. En dankzij heel wat meewerkende leerkrachten en ouders is er ook op de plaats van vertrek en aankomst heel wat animatie voorzien.”

Esther Van den Hout, Inge Ceuppens en Chris Deben met enkele sportieve leerlingen waaronder Arthur Nachtegaele. © JAA

Of de Deuzeldjogging ooit bekende winnaars heeft gehad? “Dat kan ik me eerlijk gezegd niet herinneren”, krabt Chris Deben zich in de haren. “Ik weet wel dat oud-burgemeester Tony Sebrechts destijds geregeld deelnam net als schepen Gerd Adriaensen. Misschien moet naar aanleiding van ons jubileum huidig burgemeester Maarten De Veuster dit jaar de loopschoenen maar eens aantrekken. Hij is welkom. Ikzelf streef ernaar om meer dan de helft van mijn leerlingen ingeschreven te krijgen. Ook mijn collega’s proberen die norm te halen. 2022 moet een topeditie worden.” (jaa )

40ste Deuzeldjogging zondag 27 maart vanaf 14 uur op de speelplaats van Sint-Eduardus basisschool, Antoon Van Dijckstraat 20A. Info over inschrijvingen via Website Sint-Eduardus-school

 © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio