Kolonel Abdoulaye Maïga meldt dat uitzendingen van Franse media opgeschort worden. 

Kolonel Abdoulaye Maïga meldt dat uitzendingen van Franse media opgeschort worden. ©  AFP

Mali schort uitzendingen Franse media op

De militaire junta in Mali heeft de opschorting van de uitzendingen van RFI en France 24 aangekondigd. Dat gebeurde nadat de twee Franse mediakanalen hadden gemeld dat het Malinese leger betrokken is bij gewelddaden tegen burgers.

blgBron: BELGA

De regering “verwerpt categoriek de valse aantijgingen tegen de heldhaftige FAMa (de Malinese strijdkrachten, nvdr) “, zo stelde kolonel Abdoulaye Maïga donderdagochtend in een mededeling. Daarom lanceert het bewind in Bamako “een procedure om de uitzending van RFI en France 24 tot nader order op te schorten”, zo luidt het. 

RFI heeft donderdagmiddag de uitzendingen gestaakt. France 24 blijft volgens correspondenten van het Franse persbureau AFP vooralsnog uitzenden. France Médias Monde, het moederhuis van RFI en France 24, tekent “hevig protest” aan tegen “ongefundeerde beschuldigingen”. Het bedrijf “zal alle beroepsmogelijkheden onderzoeken om te voorkomen dat de beslissing wordt uitgevoerd”, luidt het in een mededeling.

Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ontstemd op deze “ernstige schendingen van de persvrijheid”, zo verluidde bij een woordvoerster. Ze betreurde eveneens de “beperkingen die worden opgelegd aan alle media in Mali”. “Door de persvrijheid aan te vallen, de vrijheid om te informeren en geïnformeerd te worden, bevestigt de junta dat ze de vlucht vooruit neemt”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie.  

Frankrijk maakt zich ook zorgen over de “ernstige beschuldigingen van gewelddaden die zouden gepleegd zijn in het centrum van het land, en die op onafhankelijke manier gedocumenteerd zijn en niet onbesproken mogen blijven”, zo verwees de woordvoerster naar een rapport van Human Rights Watch. 

In het rapport laakt HRW “een nieuwe golf van executies van burgers” en plunderingen door het leger en jihadisten in het centrum en zuidwesten van Mali. Volgens de mensenrechtenorganisatie kwamen sinds december al minstens 107 burgers om het leven.

Vastgoed

Jobs in de regio