Klasgenoot Gunter Uwents: “Vanaf dag 1 gezegd dat het om een wraakactie van een oud-leerling zou gaan”

Het was even schrikken toen de klasfoto van schooljaar 1991-92 uit Noorderwijk op internet opdook. Vijftien leerlingen van het tweede leerjaar met hun juf Mieke. Opvallend in beeld: een groen cirkeltje rond Gunter. Toch zijn de leerlingen van die klas niet van hun sokken geblazen.

Bieke Lathouwers

Ze hadden maandag natuurlijk al wel gehoord dat hun oud-klasgenoot was opgepakt voor de moord op juf Mieke. Erg verbaasd reageren ze niet. “Ik heb vanaf dag één gezegd dat het om een wraakactie van een oud-leerling zou gaan”, zegt een van de voormalige klasgenootjes. “Zelf heb ik ook geen goede herinneringen aan dat jaar. Al praat ik een moord natuurlijk niet goed.”

Met enkele andere klasgenoten haalde ze de afgelopen dagen nog herinneringen op aan dat jaar. Bij geen van hen brengt het leuke anekdotes naar boven. Wel integendeel. Al moeten ze ook toegeven dat ze niet meer goed weten wat er dertig jaar geleden allemaal speelde. “Het is allemaal redelijk vaag, het weinige dat we nog weten, zijn dingen die onze ouders ons achteraf nog verteld hebben.”

Gunter Uwens (linksonder in Zorro-pak) op een andere klasfoto van het schooljaar 1991-92.  

Gunter Uwens (linksonder in Zorro-pak) op een andere klasfoto van het schooljaar 1991-92.  ©  GVA

“Van Gunter herinnerde ik me zelfs de naam niet meer. Dus ik heb er ook geen enkel idee van wat hem tot zo’n daad heeft gebracht. Als 7-jarige merk je het ook niet als er iemand anders vernederd wordt. Het enige dat ik wel weet, is dat ik na een paar dagen bij juf Mieke in de klas telkens opnieuw wenend naar huis ging. Mijn moeder ging verhaal halen op school, maar dat had weinig effect. Sindsdien was de relatie met mijn juf helemaal onderkoeld en dat is nooit meer goed gekomen.”

Over de familie van Gunter weten de klasgenoten vooral dat het om erg brave mensen ging. “Ze gaven ons catecheseles voor ons vormsel. We zijn daar vaak thuis geweest, maar ook dat is 25 jaar geleden. Sindsdien heb ik hen niet meer gezien.”

LEES OOK:

• Echtgenoot juf Mieke begrijpt niet wat moordenaar bezield heeft: “Hoe kun je 30 jaar zo met iets blijven zitten?”

• Vriend over Gunter Uwents: “Hij had weinig behoefte aan een sociaal leven”

• Waarom moest juf Mieke dood? “Niemand wist dat Gunter zo’n groot geheim meesleepte”

Gunter Uwents met juf Mieke in de klas. 

Gunter Uwents met juf Mieke in de klas. ©  GvA

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio