Monique Le Pyge moet haar huisje verlaten, Francine Broers hoopt dat ze mag blijven. ©  Dirk Vertommen

Oudere huurders De Vrije Woonst moeten uit huisjes: “Onverantwoord om er nog lang te wonen”

Mechelen -

Elf huurders van De Vrije Woonst in Mechelen, vooral oudere mensen, hebben van Woonpunt te horen gekregen dat ze op korte termijn uit hun huisjes moeten. De woningen voldoen niet meer aan de normen qua veiligheid en comfort. Bij de mensen die er al decennia wonen, komt de beslissing hard aan. Ze krijgen wel de garantie op een nieuwe sociale woning.

Sven Van Haezendonck

Aan het huis van Francine Broers (82) wapperen kleurrijke vlaggetjes. De Vrije Woonst bestaat dit jaar precies honderd jaar, maar veel valt er niet te vieren. “We zijn een sociale buurt, we hangen aan elkaar en we steunen op elkaar, maar nu trekken ze ons uit elkaar”, vertelt Francine.

Zelf woont ze sinds 1986 opnieuw in de wijk. “Ik ben hier in 1939 geboren en voorlopig mag ik nog blijven, maar ik ben bang dat ik ook nog wegmoet”, zegt ze. Elf oudere mensen uit de buurt hebben van Woonpunt het nieuws gekregen dat ze binnenkort moeten verhuizen omdat hun huisje niet meer voldoet aan de normen. Hun lot trekt Francine zich aan. Omdat ze niet durven te praten, of omdat ze berusten in de beslissing.

Bij de oprichting in 1922 was De Vrije Woonst een coöperatieve. Mensen die voor de spoorwegen werkten, konden er een aandeel kopen. Op die manier konden ze zeer goedkoop een huisje huren, maar voor de verbouwingen moesten ze zelf instaan. De oorspronkelijke aandeelhouders hebben hun huisjes doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen.

Aan het huis van Francine wapperen de vlaggetjes voor honderd jaar De Vrije Woonst. ©  Dirk Vertommen

“Akkoord, wij betalen maar 125 euro huur per maand. Dat wordt nu aangepast volgens het inkomen. Ik heb daar geen probleem mee. Maar toen wij hier kwamen wonen, was dit huis onbewoonbaar. We stopten er onze spaarcenten in om het te renoveren en zo hebben alle mensen dat hier op hun manier gedaan”, vertelt Francine.

“Mensen zouden op straat belanden”

Na een jarenlange procedureslag oordeelde een rechter in 2019 dat De Vrije Woonst onder de regels van een sociale huisvestingsmaatschappij valt. Omdat de coöperatieve die verplichtingen niet kan nakomen, moet ze verplicht fuseren met Woonpunt. “Door die rechterlijke uitspraak zouden de mensen op straat belanden en zouden ze de investeringen in hun woningen verliezen. Dat vonden we onaanvaardbaar”, reageert Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), voorzitter van Woonpunt.

LEES OOK.De Vrije Woonst moet verplicht fuseren met Woonpunt

In principe kunnen mensen in hun huisje blijven wonen. “De eigen investeringen kunnen ze recupereren via een korting op de huurprijs of de aankoop van de woning”, zegt Orlians. Ondertussen hebben architecten van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de staat van verschillende woningen gecontroleerd. Een nieuwbouw krijgt normaal gezien een score van honderd. De norm is 75.

Monique Le Pyge in de woonkamer van haar huis. ©  Dirk Vertommen

De woningen van de elf betrokken huurders scoren onder nul. “Hoezeer ik deze mensen gun dat ze in hun huisje kunnen blijven, het is onverantwoord om er nog lang te wonen. Het gaat onder meer over elektrische installaties die letterlijk gevaarlijk worden genoemd, maar ook open gaskachels zonder ventilatie met risico op CO-vergiftiging. Als sociaal verhuurder kunnen wij mensen niet in zo’n omstandigheden laten wonen”, legt Arthur Orlians uit.

“Slag in ons gezicht”

Woonpunt treft voorbereidingen om de getroffen huurders te verhuizen naar nieuwbouwappartementen in de naburige Mahatma Gandhiwijk. Toch valt die beslissing zwaar bij de huurders. “Het is een slag in ons gezicht. Mijn vader van 88 jaar woont hier al sinds zijn geboorte, zelf woon ik hier al meer dan veertig jaar. Ik hoop dat mijn vader terechtkan in een assistentiewoning, want deze situatie bezorgt hem veel stress”, vertelt Monique Le Pyge (62).

Ondanks de tekortkomingen zouden ze liefst van al in hun huisje blijven. “Als ik hier ooit wegmoet, is het tussen vier planken of met de politie”, zegt Francine Broers.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio