Eens aangekomen in Oekraïne, worden de hulpgoederen meteen gesorteerd en verdeeld volgens afspraak. © RR

Derde vrachtwagen met hulpgoederen op weg naar oorlogsgebied: “We blijven voortdoen zolang we Oekraïne binnen geraken”

Essen, Kalmthout, Stabroek, Wuustwezel -

De hulpactie voor Oekraïne van het Essense koppel Kristof Van Deyck en zijn Oekraïense vriendin Khrystyna Smetaniak draait op volle toeren. Ze krijgen de steun van Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Kapellen en Stabroek. Vier scholen uit de regio zijn intussen een inzamelactie gestart.

“De eerste twee vrachtwagens zijn veilig aangekomen op hun bestemming: één in Bolekhiv en één in Tsjerkasy. De derde is onderweg. De inzameling gaat zeer vlot”, zegt initiatiefnemer Kristof Van Deyck. “Wij blijven ons zo lang mogelijk inzetten om met volle vrachtwagens Oekraïne binnen te rijden.”

“Alle hulpgoederen zijn ter plaatse gesorteerd en verdeeld. Hierover waren vooraf afspraken gemaakt en werd geregistreerd welke goederen voor wie bestemd zijn”, benadrukt de initiatiefnemer.

De vrachtwagen uit Essen wordt uitgeladen in Oekraïne. © RR

Twee inzamellocaties

Vier gemeenten steunen intussen de hulpactie. Essen en Kalmhout dragen de brandstofkosten. Wuustwezel stimuleert inwoners om hulpgoederen naar de verzamellocaties te brengen.

Naast de locatie in Nieuwmoer bij DTB Logistics, is daar nu ook een hub in Stabroek bijgekomen: Cuba Natie in de Abtsdreef. “Hier beschikken wij over een grote loods die dient als centraal inzamelpunt voor de regio. Van hieruit kunnen de volgende vrachtwagens efficiënter en sneller geladen worden.”

Daarnaast zijn ook enkele scholen uit de regio mee op de kar gesprongen. “Gemeentelijke basisschool WIGO, de Potlodenschool en het College van het Eucharistisch Hart zijn met een inzamelactie gestart.”

Crowdfunding

Daarnaast zamelen Kristof en Khrystyna ook geld in via een crowdfunding. De teller staat momenteel op zo’n 37.000 euro. “Met dat geld kopen we medisch materiaal aan bij een farmaceutische groothandel.”

Twee vrachtwagens vol hulpgoederen zijn al aangekomen in Oekraïne. © RR

“In samenspraak met een plaatselijke chirurg en de Gentse verpleger Ihor Vitenko ter plaatse kochten we opnieuw twaalf generatoren. Daarnaast schaften we basisbenodigdheden aan zoals thermisch ondergoed en slaapzakken, sokken, ziekenhuisdekens en draagberries. Twintig ziekenhuisbedden staan ook klaar om ingeladen te worden.”

Er is ook grote nood aan powerbanks op zonne-energie en draad voor camouflagenetten. “Mensen maken daar nu zelf camouflagenetten van draad en stof, maar zitten bijna zonder draad. Schenk liefst geen nylon, want dat is niet vuurbestendig. Ook camouflagenetten op zich zijn welkom”, melden de initiatiefnemers.

(Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio