Themabeeld — © Katrijn Van Giel
VLOZO: “Bewoners van zorginstellingen opnieuw in de steek gelaten” door energieakkoord
De 165.000 personen die in Vlaamse zorginstellingen verblijven, vallen opnieuw uit de boot in het energieakkoord van de federale regering. Dat vindt Johan Staes, directeur van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk VLOZO. Het Vlaams Welzijnsverbond sluit zich aan bij dat standpunt, zegt stafmedewerker Steven De Looze.
LEES OOK. ABVV eist meer structurele maatregelen tegen hoge energieprijzen
Maandagavond raakte de federale regering het eens over een bijkomend pakket maatregelen om de energiefactuur voor gezinnen te verlichten. Het gaat onder meer om een tijdelijke btw-verlaging op gas (net zoals op elektriciteit, zoals eerder al beslist), een stookoliecheque van 200 euro, een verlaging van de accijnzen op diesel en benzine, en een verlenging van het uitgebreide sociaal tarief.
Bij die maatregelen worden zorginstellingen echter buiten beschouwing gelaten. “De maatregelen van het energieakkoord richten zich enkel op gezinnen”, legt Johan Staes, directeur van VLOZO, uit. “Zorginstellingen worden echter geclassificeerd als bedrijf. De personen die er verblijven vallen dus uit de boot.” Personen die in een assistentiewoning verblijven, en bij uitbreiding ook personen die verblijven in zorginstellingen die een residentie zijn, verdienen evenzeer een btw-verlaging als gewone gezinnen, vindt hij. “Mochten zorginstellingen die btw-verlaging ook krijgen, zouden ze de toegenomen energiekosten kunnen afremmen. Dat kunnen ze nu niet”, klinkt het. “Wat ons beloofd is, is opnieuw niet gebeurd.”
Ook met de verlenging van het uitgebreide sociaal tarief blijven bewoners van zorginstellingen letterlijk en figuurlijk in de kou staan, aldus Staes. “Bewoners kunnen wel aanspraak maken op het sociaal tarief, maar leveranciers kunnen hun die korting niet geven omdat zij in collectiviteit leven”, legt hij uit. “Er is eerder al gevraagd om dat recht te zetten, maar ook dat is wederom niet gebeurd.”
Het Vlaams Welzijnsverbond sluit zich aan bij dat standpunt, bevestigt stafmedewerker financieel beleid Steven De Looze. “De energiemaatregelen die de regering eerder (1 februari 2022, nvdr) al nam, waren niet van toepassing op de professionele sector. Dat is ook nu niet het geval”, klinkt het. Hij verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State van 14 februari, dat luidde dat de tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit waarover toen werd beslist, mogelijk discriminerend zou zijn ten opzichte van bewoners van woonzorgcentra.
Hoofdpunten
Sven Biscop, defensiespecialist uit Willebroek: “Hoe slechter het in de wereld gaat, hoe interessanter voor mij”
Na hoopvol nieuws blijkt leukemie toch terug te zijn bij Lara (3): “De nachtmerrie begint weer van voor af aan”
Jarenlang strafbaar, nu met enthousiasme onthaald: leerkracht of scoutsleider mogen voortaan insulinespuit zetten
Afrikaanse topchef kreeg jaren geleden levensbelangrijk geschenk uit Mechelen: “Nu is hij beroemd en komt hij hier koken”
MEER OVER
Dode en gewonde Amerikanen in Syrië bij Iraanse droneaanval
Een Amerikaanse aannemer is donderdag omgekomen bij een aanval die de Amerikaanse …
Bloedige schoenafdruk die hem verdachte maakte in drievoudige moordzaak, lijkt hem nu vrij te pleiten: “Wie heeft het dan wel gedaan?”
Na zes maanden is de enige verdachte van de drievoudige moord in Kessel-Lo weer op vrije voeten. …
ALLEMAAL ANTWERPEN. “Wij waren de grondleggers van het skaten in Antwerpen”
Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een …
WaterAtlas Vito brengt vraag en aanbod hemelwater in detail samen: “Dit kan duurzame oplossing zijn voor nood aan water”
Duurzaam waterbeheer is in tijden van klimaatverandering een must. Vaak is er …