De bekende vechtsporter Tommy D. (links) is een van de mannen die ervan verdacht worden uithalingen gedaan te hebben voor ‘Dikke’ Nordin EH.. (rechts).© RR

8 havenarbeiders verdacht van invoer van 11 ton cocaïne voor ‘Dikke Nordin’

Antwerpen -

Bij een nieuwe reeks huiszoekingen heeft de federale gerechtelijke politie (FGP) dinsdagochtend acht havenarbeiders opgepakt. Zij worden ervan verdacht in opdracht van Nordin E.H. liefst elf ton cocaïne te hebben ingevoerd.

sare

De acht havenarbeiders waren in beeld gekomen tijdens het uitlezen van de ontcijferde berichten uit berichtendienst Sky ECC. De speurders kregen zo zicht op een vereniging die tussen augustus 2020 en februari 2021 betrokken zou zijn geweest bij de invoer van cocaïne. De havenarbeiders zouden geholpen hebben met het switchen van de partijen coke van containers uit Zuid-Amerika naar Europese containers. “Hun hulp is daarbij cruciaal”, zegt het parket.

Twee partijen cocaïne die aan de bende gelinkt worden konden onderschept worden, het gaat om ladingen van 404,5 kilogram en 461,95 kilogram. “Dat bleek slechts het topje van de ijsberg”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Er konden nog twaalf feiten aan deze groep gelinkt worden. Minstens 4.954 kilogram verdovende middelen werd de haven buiten gebracht. Nog eens 5.400 kilogram kon onderschept worden.”

Volgens het parket werden de feiten vanuit Dubai georganiseerd. “Daarbij zou een 34-jarige man de touwtjes in handen hebben”, aldus Aerts. Die man zou volgens onze informatie Nordin E.H. zijn. ‘Dikke Nordin van den Dam’ liet maandag nog verstek tijdens een proces waar hij als leider van een criminele organisatie vervolgd wordt, het parket vorderde twaalf jaar cel tegen de uitgeweken Antwerpenaar. Ook in het dossier rond de uithalersfirma van Frank ‘De Tank’ V. wordt E.H. als hoofdverdachte vervolgd.

Vechtsporter en ‘Driver Tarde’

Na het wegvallen van de ploeg rond De Tank zocht en vond E.H. volgens het parket dus een nieuwe groep havenarbeiders die bereid waren uithalingen te doen. Dinsdagochtend werden vijftien huiszoekingen gedaan in Antwerpen, Geel, Kontich, Rumst en Stekene. De acht gearresteerde havenarbeiders, tussen 28 en 51 jaar oud, werden in de loop van dinsdagnamiddag en -avond voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Drie mannen werden dinsdag door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden, vijf anderen werden aangehouden.

De bekende vechtsporter Tommy D.© rr

Bij de verdachten is onder meer de bekende vechtsporter Tommy D. (42) uit Merksem, D. werd vrijgelaten onder voorwaarden. Verdachte Hans V. was volgens de speurders actief op Sky ECC onder het alias ‘Driver Tarde’. Dat doet vermoeden dat hij met de late shift werkte als chauffeur (van een straddle carrier).

In Rumst pakte de politie Glenn S. (35) op, hij zou de aliassen ‘Lincoln’ en ‘Rocky’ gebruikt hebben. S., die actief is in de aan- en verkoop van auto’s, werd eind 2021 al opgepakt als verdachte van betrokkenheid bij de uithaling van 308 kilogram cocaïne.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en de FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op www.onzehavendrugsvrij.be.

LEES OOK:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen