De nieuwe vleugel moet in 2024 klaar zijn voor gebruik. — © SVR architects
ZNA en GZA bouwen gemeenschappelijke intensieve zorgen voor pasgeborenen: “Contact met de mama is van levensbelang”
Waar voordien de palliatieve afdeling van het Sint-Augustinusziekenhuis zat, wordt een gloednieuwe ziekenhuisafdeling gebouwd. Het moet tegen 2024 de nieuwe intensieve zorgen voor pasgeborenen worden van zowel ZNA als GZA. “De baby’s blijven hier op de kamer bij de mama en worden niet zoals vroeger weggehaald en in een aparte ruimte verzorgd”, zegt medisch diensthoofd Katleen Plaskie.
Hoe meer een pasgeboren baby samen kan zijn met de mama, hoe beter de ontwikkeling loopt. Dat is de insteek van de gloednieuwe afdeling intensieve zorgen voor pasgeborenen die in de loop van 2024 moet openen aan het Sint-Augustinusziekenhuis. Waar op een klassieke afdeling prematuur geboren baby’s samen in een ruimte worden gebracht zonder mama of papa, blijft de baby nu dag en nacht bij de ouders op de kamer. Mama en papa kunnen daar zolang blijven als ze willen.
Het team van GZA en ZNA voor de huidige vleugel die wordt afgebroken voor de nieuwbouw — © Jan Van der Perre
De nieuwe afdeling komt er volledig naar Scandinavisch model waar ze het belang van het zogenoemde ‘kangoeroeën’ tussen ouder en kind al veel langer doorhebben. Dat weet medisch diensthoofd Katleen Plaskie van GZA Ziekenhuizen. “We kunnen de zorgkost zelfs drukken omdat studies bewijzen dat het verblijf van de baby korter wordt naarmate het kindje dichter bij de ouders kan zijn. Ook voor de mama’s verkleint de kans zo gevoelig op postnatale depressies en extra stress. De ouders kunnen allebei, als ze dat wensen, verblijven op de afdeling met het kindje samen op hun kamer.” De gemiddelde verblijfsduur van een baby op de intensieve zorgen was vorig jaar net geen achttien dagen.
Het Ronald McDonald Kinderfonds richt ook een grote gemeenschappelijke ruimte in, in de nieuwe vleugel. “Daar kunnen ouders op de afdeling elkaar ontmoeten en steunen. Ook de broers en zussen vinden daar een rustig plekje om bij het gezin te zijn. Het is belangrijk dat de gezinnen niet vast blijven zitten op hun kamer.”
Ouders kunnen zelfs terecht met hun was in de gemeenschappelijke ruimte en er komen kappers ter plaatse voor de mama’s.
De gemeenschappelijke nieuwe dienst zal dertig bedden tellen en wordt daarmee de vijfde grootste van België. ZNA en GZA hebben jaarlijks samen meer dan achtduizend bevallingen en verzorgen zo’n achthonderd baby’s in hun NICU (Neonatale Intensive Care Unit).
Een voorbeeld van een nieuwe kamer op de afdeling — © SVR architects
In 2016 kondigde de ziekenhuisgroepen GZA en ZNA een nauwe samenwerking aan. Die kwam er ondertussen al op het vlak van onder meer een expertisecentrum endoscopische ingrepen, een samenwerking rond zeldzame tumoren, rond cardiologie en rond de elektrische patiëntendossiers. De nieuwe vleugel voor intensieve zorgen voor pasgeborenen is een nieuw voorbeeld van de samenwerking tussen de ziekenhuisgroepen.
© SVR architects
De bouwwerken voor de nieuwe dienst starten dit jaar nog. In 2024 opent de nieuwe dienst op campus Sint-Augustinus. De Vlaamse overheid subsidieert het bouwproject van 18,5 miljoen euro.
Hoofdpunten
Parkendecreet blijft voor beroering zorgen: voor het eerst stemt Vlaams Parlementslid tégen eigen meerderheid
Zuhal Demir wil cruiseschepen aanpakken, N-VA-partijgenoot Koen Kennis: “Laat ze allemaal naar Antwerpen komen”
Beelden opgedoken van nasleep van vechtpartij tussen Brusselse agenten en jongeren na afvaart van Lesse
Paul Ibou, die talloze merken logo schonk, kiest voor euthanasie: “Ik hoop dat ik Liliane terugzie daarboven”