Dries Ventôse viert zijn doelpunt. Bij Zwarte Leeuw is de verwarring compleet. 

Dries Ventôse viert zijn doelpunt. Bij Zwarte Leeuw is de verwarring compleet. © koen fasseur

RC Mechelen pakt drie punten na omstreden doelpunt: “We zijn de beste ploeg uit de reeks”

Niets lijkt Racing Mechelen nog van de titel te kunnen houden. Een heel merkwaardig en gecontesteerd doelpunt van Dries Ventôse volstond om de drie punten mee te pakken bij Zwarte Leeuw. Was dit het geluk van een kampioen? Bij de thuisploeg waren ze niet te spreken over de 0-1: “De ref besefte het zelf precies allemaal niet en wist niet wat hij moest doen.”

Steven Rosiers

Dries Ventôse was de auteur van de veelbesproken 0-1. Na een diepe bal op Koen Weuts ging de vlag meteen naar boven, maar Weuts en Ventôse leken de aanval voor de schijn uit te spelen. Bij Zwarte Leeuw was iedereen al gestopt met spelen. Toch keurde de ref het doelpunt goed en na wat twijfels mocht Ventôse toch gaan vieren. “Ik dacht inderdaad dat ik de vlag naar boven zag gaan”, aldus Ventôse. “Ik wist dat het geen buitenspel was, dus ben ik blijven doorspelen. De ref had het dus goed gezien en ik denk dat de beelden ook zullen uitwijzen dat het geen offside was.”

In de wedstrijd zelf had RC Mechelen geen overschot. “Door het slechte veld was het niet mogelijk om te voetballen. Eigenlijk is dat schandalig, want voor Zwarte Leeuw is dat ook niet plezant. Wij moeten zelf misschien niet veel zeggen, maar dit was toch wel erg. Goed voetballen was niet mogelijk en daardoor was voor ons de manier waarop niet belangrijk. Er is trouwens geen enkele ploeg die hier komt winnen met drie goals verschil. Het zat misschien een beetje mee, maar we hebben toch ook een aantal mogelijkheden gehad.”

Ballen van de lijn gehaald

Doelman Ruben Smet verzoop ook niet in het werk. Enkel in het begin van de tweede helft waren er enkele zeer hete standjes. “Toen zijn we inderdaad goed weggekomen en zijn er een paar ballen van de lijn gehaald. Daarna heeft Zwarte Leeuw nog heel wat corners gehad waardoor we bij de les moesten blijven. Zelf hebben we het op de counter niet goed uitgespeeld, maar achteraf maakt dat niet uit.”

Nu deze lastige klip is omzeild, staat RC Mechelen weer iets dichter bij de titel. “Hoe dichter we bij het einde komen, hoe dichter de titel komt en hoe moeilijker het voor de andere ploegen wordt om ons nog bij te halen. Toch zijn er nog zeven matchen te spelen en 21 punten te verdienen. We kunnen ons nog steeds geen dipje permitteren en de titel is nog niet binnen. Ik vind dat we de beste ploeg van de reeks zijn, maar nu is het aan ons om het af te maken en dat te laten zien”, besluit Ventôse.

Woede bij Zwarte Leeuw

“Ik was al gestopt met lopen omdat de grensrechter had gevlagd”, reageerde centrale verdediger Niels Van de Vel. “Bij RC Mechelen leken ze ook te twijfelen of ze de goal nog gingen maken of niet. In eerste klasse is er een regel dat ze in zulke fases het spel nog laten doorgaan en ik dacht dat de ref de aanval nog ging afblazen. Ineens was het toch goal en daar had ik het heel moeilijk mee. Ik ben meteen naar de ref gegaan, maar hij besefte het zelf precies allemaal niet en wist niet wat hij moest doen.”

Dat er van het niveauverschil in de heenmatch geen sprake meer was en dat Zwarte Leeuw zonder Faria da Silva (geschorst) en Lenaerts (vader geworden) zijn voet naast die van RC Mechelen had gezet, was door die fase slechts een heel magere troost. “We hebben inderdaad heel de match goed meegedaan en bij momenten waren we zelfs de betere ploeg. Als je dan zo gepakt wordt door de ref, dan vind ik dat schandalig. Het was een heel mooie affiche en dan is het jammer dat zo’n fase beslissend is. Als het langer op 0-0 was gebleven, dan had ik het nog wel eens willen zien. Voetballend waren we immers zeker de evenknie. In de tweede helft hebben we ook de kansen gehad om de 1-1 te maken, maar hij viel niet. We zijn blijven zoeken en achterin man op man gaan spelen, maar het zat niet honderd procent mee.”

Ploeg van extremen

Zo blijft Zwarte Leeuw een ploeg van extremen. Niet dat het niveau zo hard schommelt, maar de ene week lijken alle cruciale fases mee te zitten (zoals tegen Lille United en Betekom) en de andere week zitten ze allemaal tegen (zoals tegen De Kempen en Racing Mechelen). “Het is inderdaad alles of niets bij ons. En dat is al heel het seizoen zo. Vaak zijn de details beslissend en tegen Racing was dat de ref. Dat is zuur, maar we hebben wel de kans gehad om te winnen tegen de nummer één. Over die fase kan je blijven discussiëren, maar dit mag niet blijven hangen. De match van volgende week tegen Berlaar-Heikant is zeker zo belangrijk. Met deze mentaliteit en dit voetbal hebben we zeker een kans om te winnen”, besluit Van de Vel hoopvol.

MEER OVER RC Mechelen

MEER VOETBALNIEUWS