Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit): “We mogen deze vluchtelingen niet allemaal over één kam scheren”.  © Jeroen Hanselaer

Met Oekraïense vluchtelingen staat Antwerpse OCMW voor derde crisis: “Ik ben enorm bezorgd”

Antwerpen -

Met de coronapandemie en de energiecrisis staat het Antwerpse OCMW met de komst van Oekraïense vluchtelingen alweer voor een nieuwe uitdaging. “Ik ben enorm bezorgd, omdat we niet weten hoe het gaat aflopen”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. 30.000 tot 70.000 Oekraïense vluchtelingen verwacht in provincie, De Wever wil extra opvang organiseren in Antwerpen

Door corona steeg het aantal leefloners in de stad Antwerpen met 10%. De pandemie lijkt op de terugweg, maar door de stijgende energieprijzen dreigen nu meer mensen in de armoede te belanden. Bovenop dit alles is de er de mogelijke toestroom van 30.000 Oekraïense vluchtelingen in de stad. Een groot deel van hen zal aankloppen bij het OCMW.

“Ook dit zullen we moeten bolwerken”, zegt Meeuws. “Al sinds het begin van de coronacrisis twee jaar geleden wordt er veel gevraagd van onze maatschappelijke werkers. Ze tuimelen van de ene crisis in de andere. Gelukkig zijn ze zeer weerbaar en veerkrachtig. Ik ben wel enorm bezorgd, omdat we niet weten hoe het gaat aflopen. We weten dat er heel wat Oekraïners naar Antwerpen zullen komen. Ik ben niet zeker of we dit te baas gaan kunnen. Antwerpen heeft een sterke Oekraïense gemeenschap waar we op kunnen terugvallen en die ook bereid is om te helpen. Onze maatschappelijke werkers kunnen snel schakelen. Bij hen draait het nog steeds om crisisbeheer. De uitdaging zal zijn van die focus te behouden om zo problemen te beheersen en misschien ook op te lossen.”

De mogelijkheid om snel schakelen bleek vorige week met het initiatief om een tijdelijk sociaal onthaalcentrum in te richten in de Sint-Michielskerk op de Leien. Deze kerk is een ontmoetingsplek voor Antwerpse Oekraïners. Oekraïense vluchtelingen kunnen daar op één adres terecht voor vragen rond onder meer huisvesting en werk.

“We mogen deze vluchtelingen niet allemaal over één kam scheren”, zegt Meeuws. “Het is belangrijk te kijken naar wat deze mensen kunnen en ze dan snel toe te leiden naar werk. Ik zag afgelopen week zes gevluchte Oekraïense gezinnen. Er waren twee bouwvakkers, een tandartsassistent en een leerkracht Engels bij. Met hun professionele achtergrond moeten we aan de slag gaan. Het is dus niet nodig om iedereen voor een lange periode een leefloon te geven.”

Leefloonfabriek

De uit de pan swingende energiefacturen laat zich ondertussen voelen bij het OCMW. Een kwart meer mensen nam hierover contact op met het OCMW.

“Veel mensen stappen naar ons omdat ze vragen hebben over hun factuur of over de voorschotten”, zegt Meeuws. “Tijdens corona hebben we als OCMW steeds gecommuniceerd om snel naar ons te komen en niet te wachten tot het eigenlijk te laat is. Wij doen nu eenmaal aan sociale dienstverlening en zijn dus geen ‘leefloonfabriek’. Mensen die tijdig naar ons komen, kunnen we ook helpen door bijvoorbeeld een afbetalingsplan af te spreken. Als OCMW hebben we rechtstreekse lijnen met de energieleveranciers. Zo beletten we dat mensen daadwerkelijk in de problemen komen en een leefloon moeten aanvragen. Ik durf te zeggen dat dit besef door corona wel is doorgedrongen bij de Antwerpenaar.”

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio