Sidibé heeft gescoord, de Westelse ontgoocheling is duidelijk in de achtergrond.

 Sidibé heeft gescoord, de Westelse ontgoocheling is duidelijk in de achtergrond. © BELGA

Lukas Van Eenoo verliest met Westerlo verrassend bij rode lantaarn Virton: “Echt alles zat tegen”

Zeven wedstrijden op rij had Virton in 2022 verloren. Tegen leider Westerlo zorgde het team van trainer Pablo Correa voor een stunt van formaat. Het smeerde de gedoodverfde titelkandidaat een vierde nederlaag van het seizoen aan, waardoor RWDM zaterdagavond, mits een overwinning tegen Lommel, tot op vijf punten kan naderen.

De bezoekers, zonder het geschorste duo De Cuyper-Perdichizzi, namen een blitzstart en troffen al snel raak. Foster zette zich in de derde minuut door op de linkerflank, zocht de combinatie met Vetokele en werkte dan koelbloedig af. Tot de vlag van de assistent-scheidsrechter ongenadig de hoogte in ging. Op de tv-beelden was te zien hoe Foster bij de beslissende pass centimeters buitenspel leek te staan. En omdat de Pro League van geen VAR wil weten in eerste klasse B, kon de technologie geen definitief uitsluitsel brengen. Aan de overkant kreeg Westerlo bij de eerste de beste kans voor Virton een koude douche. Na een foutje op de middenlijn nam Rémy snel de vrije trap. Zijn perfect uitgevoerde flankverandering belandde op links bij Sidibé. De Franse winteraanwinst, met Malinese roots, kwam mooi naar binnen en via het been van Jordanov verdween de bal met een boog over Jensen - opnieuw onder de lat na de Covid-19-besmetting van vorige week - in doel. “Virton kwam in de eerste helft nauwelijks over de middenlijn en scoorde met een afgeweken bal. Voetbal is een rare sport”, blikte aanvoerder Lukas Van Eenoo ontgoocheld terug op de uppercut.

Van Den Keybus reageerde met een schot nipt over en Virton ontsnapte aan de gelijkmaker toen Vaesen met het hoofd teruglegde tot bij Foster en de poging van de Zuid-Afrikaanse spits van de lijn werd gekeerd door Rémy. Diezelfde Foster kopte een hoekschop in de handen van doelman Martin. Jensen had dan weer geen moeite met een schotje van Kage. Op slag van rust vond Mabea Vaesen, die de bal behendig meenam en met buitenkant voet zijn kans waagde. Martin zweefde de bal uit zijn doel. Westerlo, bij wie een niet honderd procent fitte Bernat niet in de selectie zat, had in de eerste helft bijna 70 procent balbezit en dwong zes hoekschoppen af, maar het moest wel met een 1-0-achterstand de kleedkamer in.

Aanvoerder Lukas Van Eenoo. 

Aanvoerder Lukas Van Eenoo. ©  GOYVAERTS

Tweemaal paal

Westerlo begon gretig aan de tweede helft. Van Eenoo zag hoe zijn deviatie onder de benen van Martin stremde en de doelman van de Luxemburgers tikte een vrijschop van Vaesen over de lat. Jonas De Roeck haalde de hinkende Yameogo naar de kant, in zijn plaats kwam Soumah. Fixelles verving Vetokele. De Kemphanen hadden veruit het meest balbezit. Helaas misten ze in de zone van de waarheid creativiteit en was vooral de laatste pass op een hobbelige grasmat te slordig. Het was bovendien ook opletten voor de gevaarlijke counters van Virton. Tot overmaat van ramp kopte Vaesen een kwartier voor het einde een perfect aangesneden voorzet van Jordanov pardoes op de rechterstaak en zat die verdomde rechterpaal ook in de weg bij een voorzet/schot van Foster.

“De doelman wist zelfs niet eens hoe hij mijn poging onschadelijk maakte, en twee ballen tegen de paal.... Pfff. Hoeveel pech kan je hebben? We hebben er alles aan gedaan, maar de bal viel niet voor ons”, jammerde Van Eenoo.

De vingertoppen van Jensen hielden Anne van de 2-0. Virton overleefde nadien het wanhoopsoffensief van de bezoekers - die Guçtekin een vijfde gele kaart zagen pakken, waardoor hij woensdag de inhaalwedstrijd tegen Lierse mist - en de thuisploeg pakte zijn eerste broodnodige punten na de winterstop in de operatie-behoud.

Van Eenoo predikte vooral rust. “We moeten niet te veel naar de concurrenten kijken en vooral niet panikeren. Zelfs in een uitzonderlijk sterk seizoen win je niet alle wedstrijden. Het lag zeker niet aan onze mentaliteit en het had ook niet met titelstress te maken. Ik onthoud dat we op een hobbelig veld de beste kansen hadden en we zullen er in de resterende vijf wedstrijden alles aan doen om deze uitschuiver te herstellen en de titel binnen te halen.”

BART D’HAENE

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio