© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN JAN. “Op de homo politicus kunnen alle Oekraïners rekenen”

Antwerpen -

In kwade dagen komt het goede van de mens vaak bovendrijven. Vrachtwagens vol hulpgoederen vinden hun weg naar hen die onder een regen van domme bommen en slimme raketten proberen te schuilen in kelders en in grachten. En als er één soort Vlaming is waar de Oekraïner op kan rekenen, dan is het wel de homo politicus.

Jan Bartosik

In Edegem hield zowat iedere vrouw de voorbije week angstvallig de adem in. Burgemeester Koen Metsu, lokale wonderboy en geliefd bij zowat zijn hele volk – noem hem gerust de Antwerpse Volodymyr Zelensky – trok met een bestelwagentje vol medisch materiaal en medicijnen naar de Pools-Oekraïense grens. We lieten ons influisteren dat enkele kleuters zich, vermoedelijk als afleiding van al dat oorlogsgeweld, hadden beziggehouden met het maken van spandoeken, vlaggen en slingers om de N-VA-politicus te verwelkomen.

“Wanneer ik naar de markt in Edegem trek, word ik ook altijd aangeklampt voor selfies en een babbeltje”, zou Metsu zijn reispartner hebben toevertrouwd. “Dat de mensen hier de moeite nemen om mij op zo een overweldigende manier te verwelkomen, vind ik hartverwarmend. Op zulke momenten weet je weer waarom je het doet. De Oekraïner rekent op mij.”

Terwijl Metsu ongetwijfeld ruim de tijd maakte om met enkele fans op de foto te gaan en hier en daar te proeven van de vele lokale lekkernijen die hem werden voorgeschoteld, kwam ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) aangesneld. “Ik draag een lichtblauwe blouse van het Antwerpse modemerk Essentiel en een goudgele pantalon die ik tijdens een uitverkoop van Dries Van Noten op de kop wist te tikken”, zou ze een lokale journaliste hebben toevertrouwd. Je wil er tenslotte toch piekfijn uitzien wanneer je een bovengemiddeld grote kartonnen cheque van wel 5 miljoen eurootjes afgeeft. Doe je dan al die moeite om dat geld, dat natuurlijk ook gewoon via een appje doorgestuurd kan worden, persoonlijk af te gaan geven, dan mag de lokale persfotograaf niet ontbreken.

Ondertussen zitten de vele hulpverleners aan de grens ongetwijfeld met de handen in het haar. Naast opvang voorzien voor honderdduizenden vluchtelingen, moeten ze nu ook al die prominenten uit het pittoreske Vlaanderen ontvangen. Want tot overmaat van ramp tufte ook Theo Francken in een camionnetje naar het einde van de wereld. De brave man zamelde in zijn thuisdorp Lubbeek tot wel 12.000 euro aan medisch materiaal in.

Alsjeblieft, geef gul aan al wie getroffen is door deze afschuwelijke oorlog en help de bewonderenswaardige oproep vanuit het politieke landschap om slachtoffers te helpen. Maar denk twee keer na voor je in je bestelwagentje springt en luidkeels naar de buren roept: ‘Ik rijd zelf wel even naar daar!’ Er zijn jammer genoeg al genoeg boots on the ground.

Meryame Kitir aan de Oekraïens-Poolse grens.  

Meryame Kitir aan de Oekraïens-Poolse grens.  ©  BELGA

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio