In De Zonnebloem kunnen voortaan meer dan honderd kindjes opgevangen worden. © Dirk Vertommen

Nieuwe vleugel van kinderopvang De Zonnebloem ingehuldigd: “Capaciteit opgetrokken tot ruim honderd plaatsen”

Mechelen -

De nieuwe vleugel van kinderdagverblijf De Zonnebloem werd vrijdag officieel geopend. De nieuwe vleugel werd eigenlijk in september al in gebruik genomen, maar door de coronacrisis kon dat nog niet eerder gevierd worden. De Zonnebloem heeft nu plaats voor ongeveer honderd kindjes.

Stijn Van de Sande

Sinds De Zonnebloem zich in 1999 aansloot bij de vzw Emmaüs, groeide het kinderdagverblijf fors. Oorspronkelijk telde de kinderopvang op de Koningin Astridlaan 28 opvangplaatsen. Dat aantal breidde een eerste keer uit toen het kinderdagverblijf in 2015 verhuisde naar de Liersesteenweg, vlak bij het huidige AZ Sint-Maarten. In september vorig jaar werd de capaciteit verder opgetrokken.

“Dankzij deze nieuwe vleugel kunnen we alle opvanginitiatieven van Kinderopvang Emmaüs in Mechelen samenbrengen op één plaats”, zegt directeur Saskia Lambrechts. “De Zonnebloem groeit op die manier uit tot een kinderopvang met 101 plaatsen. En we kunnen op termijn zelfs nog verder groeien naar een capaciteit van 112 plaatsen verdeeld over tien leefgroepen. De infrastructuur is er klaar voor.”

De nieuwbouw is eigenlijk al sinds september in gebruik, maar kon door de coronacrisis pas vrijdag feestelijk geopend worden. “Ouders, kinderen en medewerkers zijn alvast zeer enthousiast over het resultaat”, klinkt het. “Het gebouw wordt als zeer open, groen, modern, praktisch en sfeervol ervaren. Dat de opvang ondanks de capaciteitsverhogingen meteen bijna vol zit, betekent bovendien dat er in de regio een grote nood is aan kinderopvang.”

Inclusieve kinderopvang

Een bijkomend pluspunt is de aanwezigheid van het Centrum voor Inclusieve Kinderopvang. “Een inclusieve kinderopvang vangt kinderen met een extra zorgvraag op”, zegt Jan Seresia, afgevaardigd bestuurder van Emmaüs. “Het brengt ouders ook in contact met andere opvangvoorzieningen en werkt nauw samen met De Maretak in Duffel. Dat is een dagcentrum voor kinderen met een mentale en meervoudige beperking.”

De blikvanger van de nieuwbouw is een kunstwerk van Jacco Olivier. Hij maakte korte, geschilderde videoanimaties op basis van abstracte en figuratieve schilderijen. Hij richt zich met zijn werk rechtstreeks tot de kinderen. Het kunstwerk kreeg een plek in de semipublieke ruimte van het kinderdagverblijf.

Kinderdagverblijf De Zonnebloem. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio