Organisator Hans Machiels is er helemaal klaar voor. 

Organisator Hans Machiels is er helemaal klaar voor. © Joris Herregods

Rampage stoomt zich na twee jaar miserie klaar voor gigantisch drum-’n-bass -en dubstepfestival: “Er gaan dingen gebeuren die ik nog nooit heb gezien”

Antwerpen -

Volgende week vormt het Sportpaleis twee nachten lang het decor voor het grootste drum-’n-bass -en dubstepfestival van de wereld. Na een woelige periode waarin het festival meerdere malen uitgesteld moest worden en rand van de afgrond nabij leek, is organisator Hans Machiels er meer dan klaar voor. Dansers kunnen zich aan een hele reeks primeurs verwachten: “Het wordt waanzinnig”

Organisator Hans Machiels (45), ook bekend als dj Murdock, kan opgelucht ademhalen. Niets of niemand staat zijn evenement nu nog in de weg, ook het coronavirus niet: Rampage 2022 gaat door, en dat op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart. Dat doet deugd, want de afgelopen twee jaar waren alles behalve evident voor de grote man achter Rampage.

“De pandemie is erg vervelend geweest. Op 13 en 14 maart 2020 waren we een van de eerste evenementen die moesten cancellen door de lockdown. Dat was een grote shock, want de opbouw was voor 85 procent afgerond. We hadden voor 700.000 à 800.000 euro aan mankracht en materiaal gespendeerd”, blikt Machiels terug.

Rampage blinkt elk jaar uit in licht- en geluidsvoorzieningen.

Rampage blinkt elk jaar uit in licht- en geluidsvoorzieningen. © Joris Herregods

En dat was nog maar het begin. Rampage werd in de loop van de pandemie keer op keer uitgesteld. “Elke keer het leek goed te komen, moesten we uiteindelijk toch alles afblazen. Telkens zagen we al ons werk in de vuilbak belanden en dat was zeer demotiverend. Maar dat we er nu volgende week wel kunnen staan, maakt heel veel goed.”

Voortbestaan geen evidentie

Dat Rampage überhaupt nog kan doorgaan, is voor velen een verrassing. Nadat de editie in maart 2020 geschrapt werd, was een faillissement namelijk niet uitgesloten. Maar zo ver kwam het niet. “Het faillissement hebben we kunnen afwenden, onder meer dankzij de sympathie van onze leveranciers en uiteraard de “Rampage soldiers”, zoals de trouwe bezoekers van het festival zichzelf graag noemen. Slechts een heel kleine minderheid heeft zijn geld teruggevraagd, voor de rest wilde iedereen zijn tickets bijhouden tot we het dak van het Sportpaleis er opnieuw af konden blazen”, aldus de dj.

Machiels speelt zelf ook op Rampage onder zijn artiestennaam Murdock

Machiels speelt zelf ook op Rampage onder zijn artiestennaam Murdock © Joris Herregods

Volgens Murdock zou het verhaal van Rampage geschreven zijn zonder die solidariteit. “Als we die tickets hadden moeten terugbetalen, was het over and out geweest voor ons. We zouden een gigantische schuldenberg hebben en ik betwijfel of de motivatie er dan nog geweest zou zijn om daar uit te klauteren. Er is een moment geweest dat we dachten dat het nooit meer ging gebeuren.”

Ongeziene taferelen

Maar Rampage bestaat er dus nog steeds. En dat zullen de bezoekers geweten hebben. “We gaan dit jaar dingen laten zien die er echt over gaan. Het is belachelijk en overdreven. Er staan dingen te gebeuren die ik nog nooit gezien heb. Hoe het decor eruit zal zien, houd ik nog als verrassing, maar toen de idee voor het eerst geopperd werd, heb ik hardop gelachen. Aan zoiets had ik nooit durven denken”, glundert Machiels. “Dat is de verdienste van onder meer Kristof Darcon, die gepokt en gemazeld is in de organisatie van grootschalige evenementen en een grote kennis heeft van de nieuwste technische snufjes op de markt.”

De opbouw van het festival ging deze week van start. In totaal heeft Rampage tien dagen om de show voor te bereiden. Om ervoor te zorgen dat dat lukt, zijn 75 werkkrachten de hele dag bezig, soms zelfs ’s nachts.

De hele dag zijn mensen bezig om alles in gereedheid te brengen voor volgend weekend.

De hele dag zijn mensen bezig om alles in gereedheid te brengen voor volgend weekend. © Joris Herregods

Dat Murdock enthousiasme uitstraalt, is een understatement. Maar hij is niet alleen. De organisator wordt naar eigen zeggen overstelpt met berichten van dj’s die naast hem op de affiche prijken. “Iedereen is hyped. Van de kleinere namen tot de grote headliners, elke artiest post erover op sociale media. Artiesten gebruiken Rampage om eens stevig uit te pakken. En dat begrijpen grote namen als Modestep, Koven en Dirtyphonics als geen ander. Zij komen met premières en nieuwe shows naar Ramapge. Ze hadden dat ondertussen al veel eerder kunnen tentoonstellen, maar hebben speciaal gewacht tot volgend weekend. Het wordt waanzinnig”.

Wie geen tickets heeft, maar niets van het spektakel wil missen, kan nog steeds tickets kopen. Info en tickets vindt u hier.

(lava)