Simulatie van de nieuwe fietstunnel. 

Simulatie van de nieuwe fietstunnel. © Lantis

Bouw van nieuwe fietstunnel onder Turnhoutsebaan begint maandag

Borgerhout -

De bouw van een nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan begint maandag. Die moet een veilige doorgang garanderen voor de fietsers tijdens de Oosterweelwerken. De werken duren een jaar.

De nieuwe tunnel komt aan parking West van het Rivierenhof en maakt deel uit van het Ringfietspad. Fietsers die vanuit het noorden komen, kunnen zo ondergronds de Turnhoutsebaan oversteken en aansluiten op de Parkweg. Die ondergrondse doorsteek is vandaag al mogelijk, maar tijdens de heraanleg van de Ring verdwijnt die in de werfzone. Door nu een nieuwe doorsteek aan te leggen, blijft veilig fietsverkeer tijdens de werken mogelijk. Er ontstaat meteen ook een nieuwe definitieve kruising, die comfortabeler en veiliger is dan de huidige en perfect aansluit op de toekomstige fietsinfrastructuur.

De bouw duurt een jaar. In eerste fase worden de terreinen bouwklaar gemaakt, verdwijnen de bomen en struikgewas en komt er archeologisch onderzoek. Kabels en leidingen worden verplaatst zodat die geen obstakel vormen.

Deze werken zouden geen extra hinder geven voor het autoverkeer op de Turnhoutsebaan. Eens de tunnel klaar is, wordt de Turnhoutsebaan gedurende een verlengd weekend afgesloten om hem op de juiste plaats in te schuiven. Dat zou in november gebeuren.

Omleiding

Voor de fietsers op het Ringfietspad komt er een korte omleiding waarbij het kruisen van de Turnhoutsebaan aan de Lakborslei gebeurt. Fietsers kunnen ook steeds via het Singelfietspad rijden.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) maakt 4,7 miljoen euro vrij voor deze werken. De middelen komen uit het relanceplan dat de minister in 2020 lanceerde en dat extra injecties in fietsinfrastructuur mogelijk maakt. svw

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio