Begeleidster Loes Lenaerts en regisseur Leen Braspenning tijdens de generale repeitie. ©  BDD

Jongeren in Jeugdzorg creëren theaterstuk gebaseerd op eigen ‘rugzak’: “Ontroerend en confronterend, maar ook komisch”

Turnhout -

Al voor de zesde keer brengen zeven jongeren van 13 tot 17 jaar uit de Jeugdzorg komend weekend een theaterstuk dat in het teken staat van hun eigen ‘rugzakje’. De jongeren worden begeleid door DOTT, een afdeling van Cirkant vzw. “Theater, dans, tekst,.. het werkt helend voor onze jongeren”, zegt begeleidster Loes Lenaerts. ‘Schaduwwolf’, het stuk dat ze zelf creëerden, gaat vrijdag in première.

Britt Peeters

DOTT (Dienst Ondersteunende Trajecten Turnhout) begeleidt jongeren in de jeugdzorg op een ervaringsgerichte manier: ze bieden alternatieven voor de verbale hulpverlening, waar de jongeren soms in vastlopen. “We gaan thematisch met hen aan de slag. Dat kan in de vorm van trektochten, klimactiviteiten, sport, enzovoort. Al hebben we ook gezien dat theater, dans, tekst, en het verhalende aspect helend en therapeutisch werken bij hen”, vertelt teambegeleider Loes Lenaerts.

Daarom slaat DOTT dit jaar opnieuw - voor de zesde keer al- de handen in elkaar met regisseur Leen Braspenning. Zij maakt samen met de jongeren een theaterstuk. “Niet gebaseerd op een bestaand stuk, maar vertrekkend vanaf een volledig wit blad. Onze jongeren, dit jaar zeven meisjes tot 13 en 17 jaar, vertellen hun verhalen en gaan aan de slag met improvisaties en theatertechnieken. Daar brengt Leen structuur in. Het resultaat is een theater dat volledig in het teken staat van de ‘rugzakjes’ van de jongeren. Dat is soms confronterend en zwaar, maar ook ontroerend”, gaat Loes verder.

 ©  BDD

Kippenvel

De voorbije vier maanden kwamen de jongeren, Leen en de begeleiders wekelijks samen om alles tot een geheel te smeden. “We zijn tot een heel uiteenlopend stuk gekomen: heel theatraal soms, maar ook rustig en vredevol. Er zit onder andere een dansstuk in, een monoloog en dialoog, en een van de meisjes gaat ook twee liedjes zingen. Van de zeven jongeren zijn er drie die hun vader hebben verloren, en een van hen kent haar vader niet. ‘Afwezige vaders’ is daarom een thema waar ze meteen mee konden werken. Met momenten zal het publiek kippenvel voelen, maar het kan ook luchtig en komisch zijn. De openingsscène is dan weer best heftig. Een lach, en een traan”, vat Loes het samen.

“Alle emoties die de jongeren voelen zoals boosheid, verdriet, geluk,..: het komt allemaal naar boven. Leen merkte al snel dat de groep heel goed kon improviseren. Sommige improvisaties waren zo sterk dat we ze hebben opgenomen en hebben verwerkt tot echte scènes. Dankzij een vrijwilliger die zich inzet voor licht en geluid zal het effect echt de moeite zijn.”

Schaduwwolf gaat vrijdagavond om 20u in première in de Warande, en speelt ook nog zaterdag om 15u en 20u.

Voor meer info ga naar www.cirkant-vzw.be. of www.warande.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen