De mensen van vzw Het Paradijs, oud-leerlingen en schepen van Cultuur Björn Siffer klinken met de champagne voor Madame Hortense. © Dirk Vertommen

Het Paradijs eert balleticoon Madame Hortense met expo, voorstellingen en eigen champagne

Mechelen -

Volgende week vrijdag is het precies honderd jaar geleden dat de Mechelse balletdanseres Madame Hortense Champagne geboren werd. Om dat te vieren, organiseert vzw Het Paradijs aan de vooravond van haar geboortedag een groot herdenkingsevenement in het Conservatorium. Er wordt onder meer teruggeblikt op haar leven en er staan ook optredens op het programma.

Stijn Van de Sande

Hortense Champagne, beter bekend als Madame Hortense, werd op 18 maart 1922 geboren in het Waalse dorpje Arsimont. Later verhuisde ze naar Mechelen, waar ze in 1954 balletschool De Jeugd oprichtte. “Daarmee bracht Madame Hortense het ballet naar de Dijlestad. Die koninklijke balletschool werd later overgenomen door het Stedelijk Conservatorium en vandaag de dag telt de dansafdeling zo’n vierhonderd studenten”, weet Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+).

In 2020 overleed Madame Hortense. Ze werd net geen honderd jaar. “Maar we willen haar honderdste geboortedag niet zomaar laten voorbijgaan”, zegt Marc Van Camp van vzw Het Paradijs, dat Mechelse kunstenaars in de schijnwerpers zet. “Daarom organiseren we op donderdag 17 maart een avond die volledig in het teken staat van Hortense. Dat doen we in samenwerking met de stad Mechelen, het Stedelijk Conservatorium en enkele oud-leerlingen.”

Twee jaar na haar overlijden, krijgt Madame Hortense nog haar eigen champagne. © Dirk Vertommen

“We stelden een gevarieerd programma samen”, klinkt het. “Zo zijn er dansvoorstellingen van de huidige leerlingen van het Conservatorium en van dansers Aki Nishio en Bachana Dogonaze. Daarnaast komen verschillende mensen vertellen over hun ervaringen met Madame Hortense. Eén van hen is infectiologe Erika Vlieghe. Als klein meisje kreeg zij dansles van Hortense. We bekijken ook oude foto’s en video’s en de kunstwerken die er over haar gemaakt werden.”

Nadien wordt iedereen uitgenodigd aan de champagnebar. “Champagne was niet alleen haar achternaam, Madame Hortense was ook een echte diva die graag een glaasje dronk”, zegt Van Camp. “Daarom lieten we speciaal voor deze gelegenheid champagneflessen maken met een hulde-etiket voor Madame Hortense. De flessen kosten 25 euro per stuk. Het zijn unieke stukken, want de oplage is beperkt.”

Tentoonstelling

Nog tot en met 15 mei kan je ook naar een tentoonstelling in het Stedelijk Conservatorium gaan kijken. De oude foto’s, video’s en danskostuums van Madame Hortense worden er getoond. “Ze zou dit zeker fantastisch gevonden hebben”, zeggen oud-leerlingen Greet Swiggers, Beatrice Fobe en Serge Parys. “We zijn blij dat we een passend eerbetoon kunnen brengen aan Madame Hortense. Ze nam duizenden jonge dansers en danseressen onder haar vleugels en haalde het beste in iedereen naar boven. Daar plukken we allemaal al heel ons leven de vruchten van.”

“Ze zou het fantastisch gevonden hebben”, zeggen oud-leerlingen Beatrice, Greet en Serge. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio