De duplexappartementen op de Gemeenteplaats worden volop ingericht om de twintig vluchtelingen een thuis te bezorgen.  © Elke Lamens

Brecht biedt onderdak aan twintig Oekraïense vluchtelingen boven Uniq: “We bieden deze mensen een thuis”

Brecht -

Deze namiddag nemen twintig Oekraïense vluchtelingen hun intrek in de twee grote duplexappartementen boven Uniq op de Gemeenteplaats. Deze week kwamen in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle 56 vluchtelingen aan. Zij worden verdeeld over zes gemeenten, waaronder dus ook Brecht.

“Het zijn vooral vrouwen en kinderen die we hier onderdak geven. Voor de verdeling van de vluchtelingen werken we opnieuw samen met de eerstelijnszone Voorkempen zoals we dat al deden voor het vaccinatiecentrum. Hiervoor vragen we vanavond goedkeuring aan de gemeenteraad”, legt burgemeester Sven Deckers (N-VA) uit.

Om de appartementen in te richten, doet de gemeente beroep op Kringwinkel De Cirkel. “We zijn daar ontzettend dankbaar voor. Zij stellen ons voor een symbolisch bedrag de bedden, tafels en stoelen ter beschikking.”

Directeur Gert Paulussen van Kringwinkel De Cirkel en burgemeester Sven Deckers (N-VA) checken de inrichting van de appartementen voor de vluchtelingen. © Elke Lamens

Geen bedden meer

“Vorige week hebben we de acht gemeenten waarin we actief zijn huisraad aangeboden”, benadrukt directeur Gert Paulussen van Kringwinkel De Cirkel. “Alle acht zijn ze daar meteen op ingegaan. Onze medewerkers zijn meteen aan de slag gegaan om alles klaar te maken hiervoor.”

“De druk om iets voor de Oekraïense vluchtelingen te doen, kwam ook van hen. Heel wat medewerkers kunnen zich ook goed in die situatie verplaatsen. Ook onze klanten vroegen ons geregeld om iets te doen. We blijven de komende weken ook openstaan om de vluchtelingen comfortabel te kunnen huisvesten.” Alle bedden zijn intussen uitgedeeld, andere huisraad en textiel heeft de kringwinkel nog in huis.

“We kwamen tien eenpersoonsbedden tekort”, vult An Van de mierop van de communicatiedienst aan. “We hebben op woensdagmiddag hiervoor een opro

ep geplaatst en vandaag hadden we alle tien de bedden.”

Vanochtend werden de bedden volop binnengebracht in de appartementen op de Gemeenteplaats. © Elke Lamens

De gemeente zoekt actief naar extra opvangplaatsen. “In de pastorie in Overbroek is er ruimte voor een tiental personen. Daarnaast hebben we ook het leegstandsregister bekeken en zijn we in gesprek met een projectontwikkelaar om te zien wat de mogelijkheden zijn met die leegstaande panden.”

Grote solidariteit

Daarnaast stellen intussen al 45 inwoners hun huis open voor de vluchtelingen. Burgemeester Deckers looft dan ook de grote solidariteit bij de Brechtenaren. “Ondertussen hebben tien tolken en één psycholoog zich aangemeld om de Oekraïense vluchtelingen bij te staan. Het is heel fijn dat we op deze manier iets kunnen betekenen voor deze mensen dankzij de inzet van zowel de Brechtenaren als het gemeentepersoneel. Na corona hebben we nu alweer een nieuwe crisis, bovenop de energiearmoede die wel wat inwoners treft en de reguliere werking.”

De oude supermarkt waarboven de vluchtelingen intrekken, is vorig jaar gekocht door de gemeente. Deze wordt verbouwd tot tijdelijke bibliotheek en gemeenschapscentrum. Die verhuizen uit het Gemeenschapscentrum Jan vander Noot. “Deze verbouwingen komen niet in het gedrang. De werken starten op de gelijkvloerse verdieping.”

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners