©  AFP

Chelsea in crisis na zware sancties tegen Abramovich: verkoop gaat voorlopig niet door, geen ticketverkoop en sponsor haakt af

Roman Abramovich, de eigenaar van Chelsea, heeft stevige sancties opgelegd gekregen van de Britse regering. De steenrijke Rus is een van de miljardairs die de regering hard wil aanpakken, vanwege de oorlog die Rusland is gestart tegen Oekraïne. Door de sancties is de verkoop van Chelsea voorlopig van de baan.

De Telegraaf, Vincent Van Genechten

Minister van Buitenlandse Zaken Nadine Dorries bevestigt dat zeven oligarchen, onder wie Abramovich, op de sanctielijst zijn geplaatst. Alle Britse tegoeden van de Rus (en zijn vroegere commerciële partner Oleg Deripaska) worden onder andere bevroren. Omdat ook zijn handelsactiviteiten worden uitgesloten, is een verkoop van de club voorlopig van de baan.

Ook mag Chelsea geen wedstrijdkaarten meer verkopen, geen merchandise en mag de club geen in- en uitgaande transfers maken. De club mag dus wel door voetballen, maar onder zware restricties.

“Abramovich wordt in verband gebracht met een persoon die betrokken is of is geweest bij het destabiliseren van Oekraïne en het ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, namelijk Vladimir Poetin. Abramovich heeft met hem nauwe contacten”, valt er te lezen in de verklaring.

 ©  REUTERS

“De sancties van vandaag tonen nog maar eens aan dat oligarchen en kleptocraten hun plaats niet hebben in onze economie en onze samenleving. Door hun nauwe banden met Poetin zijn ze medeplichtig aan zijn agressie”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

Vorige week kondigde Abramovich aan dat hij van plan is Chelsea na bijna 20 jaar eigendom te verkopen, waarbij de netto-opbrengst van de verkoop zal worden gedoneerd aan „alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.”

Op de clubwebsite laat Chelsea weten op de hoogte gesteld te zijn van de Britse sancties aan het adres van Abramovich. De club bevestigt dat de wedstrijden van het mannen- en vrouwenteam donderdag tegen respectievelijk Norwich en West Ham gewoon doorgaan. De Premier League-club is voorts van plan met de Britse regering de reikwijdte van de maatregelen te bespreken. “Dit zal onder andere de vraag inhouden om de licentie aan te passen zodat de club zo normaal mogelijk kan functioneren”, klinkt het.

 ©  ISOPIX

Three zet sponsoring van Chelsea tijdelijk stop

De Britse telecomoperator Three zet na de nieuwe sanctiemaatregelen die de Britse overheid heeft genomen tegen de Russische eigenaar Roman Abramovitsj de sponsoring en samenwerking met topclub Chelsea tijdelijk stop, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

“De sponsoring wordt voorlopig opgeschort en dat betekent ook dat ons logo niet langer op de shirts en in het stadion te zien zal zijn”, klinkt het in een mededeling. “We beseffen dat deze beslissing een impact zal hebben op de vele, gepassioneerde Chelsea-fans, maar gezien de omstandigheden, lijkt dit ons de beste keuze. Om het Oekraïense volk te helpen, willen we inzetten op connectiviteit, opdat de vluchtelingen die aankomen in het VK verbonden kunnen blijven met familieleden en vrienden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER