© AFP

Resterende leden van klassiek orkest van Kiev spelen ‘muziek van de vrede’ op iconisch plein in verlaten en belegerde stad

Kiev is al ruim twee weken een verlaten en belegerde stad. De weinig resterende inwoners komen enkel nog hun huis uit om snel naar de winkel te gaan, uit angst dat de Russische troepen de hoofdstad onder vuur beginnen nemen. Het maakt deze beelden van woensdag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, beter bekend als Maidan, des te onwezenlijker. Onder leiding van dirigent Herman Makarenko brachten een twintigtal overgebleven leden van het Kiev klassiek symfonisch orkest er een ode aan Oekraïne en Europa. Kippenvel, en niet alleen omwille van de koude temperaturen.

joro

Nationale helden moeten geëerd worden, ook al staat een Russische colonne van wel 60 km voor de poorten van de stad en kunnen bommen op elk moment in slaan. De 108ste geboortedag van schrijver, dichter, kunstschilder en humanist Taras Sjevtsjenko, die wordt gezien als ‘vader van de moderne Oekraïense taal’ mocht niet zomaar geruisloos passeren.

Daarom verzocht president Volodimir Zelenski de leden van het klassiek symfonisch orkest van Kiev die nog niet de stad zijn uitgevlucht om een optreden te geven op het plein dat wereldberoemd werd na de opstand in 2014. Onder leiding van dirigent Herman Makarenko speelden enkele tientallen leden van het orkest onder meer het nationale volkslied van Oekraïne, de Europese hymne (‘Ode aan de Vreugde’ van Beethoven) en enkele klassieke Oekraïense stukken.

De opvoering kreeg de naam ‘Open Lucht’ mee. Een verwijzing naar de smeekbede van president Zelenski aan de NAVO-landen om een ‘no fly-zone’ in te stellen in het Oekraïense luchtruim, waardoor het Russische leger niet meer zou kunnen toeslaan vanuit de lucht.

“Het opzet van dit concert is om alle landen ervan te proberen overtuigen om het luchtruim boven Oekraïne alsnog te sluiten. Dat als eventueel laatste reddingsmiddel om de aangekondigde vernietiging van nog maar eens een stad in dit land te vermijden”, vertelt journalist Bruno Beeckman, die vanuit Kiev verslag uitbrengt voor Gazet van Antwerpen.

Het aandoenlijke muzikale moment werd bijgewoond door enkele tientallen mensen, waarvan sommigen Oekraïense vlaggen droegen.

“We willen dat de muziek van de vrede en het leven het hart bereikt van elke inwoner van de vrije wereld en de leiders van deze landen. Het moet hen er toe aanzetten een beslissing te nemen die de Oekraïense hemel vrij en veilig zou maken”, verklaarde componist Herman Makarenko.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER