Hoofdverpleegkundige Saara Winters van de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout toont samen met Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse het koppelbed. Patiënten in hun laatste levensfase kunnen hierdoor samen slapen met hun partner in een bed. 

Hoofdverpleegkundige Saara Winters van de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout toont samen met Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse het koppelbed. Patiënten in hun laatste levensfase kunnen hierdoor samen slapen met hun partner in een bed. © BVDL

Koppelbed op palliatieve eenheid laat partners samen slapen: “Koppels brengen laatste momenten dicht bij elkaar door”

Turnhout, Beerse -

Het AZ Turnhout beschikt op de palliatieve eenheid voortaan over een koppelbed. Dat geeft patiënten in hun laatste levensfase de mogelijkheid om samen met hun partner te slapen. Het bedrijf Aurubis Beerse, het voormalige Metallo Belgium, heeft na het recent overlijden van een medewerker de aankoop van het koppelbed betaald. “Heel wat koppels hadden nood om nog eens echt samen te slapen in één bed”, zegt hoofdverpleegkundige Saara Winters.

Bart Van den Langenbergh

De palliatieve eenheid op de Campus Sint-Elisabeth van het AZ Turnhout heeft voortaan een koppelbed. Dat is een bed dat aan het ziekenhuisbed kan worden gekoppeld, waardoor het een volwaardig dubbel bed wordt.

“Blijven slapen op de kamer kan natuurlijk al langer”, vertelt Saara Winters, hoofdverpleegkundige van de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout. “In elke kamer op onze dienst is er een extra eenpersoonsbed beschikbaar, zodat partners of andere naasten kunnen overnachten. Maar we merkten dat heel wat koppels nood hebben om nog eens echt samen te slapen, in één bed. Met ons nieuwe koppelbed kunnen we onze patiënten en hun partners die nabijheid weer bieden. Zo kunnen koppels hun laatste momenten dicht bij elkaar doorbrengen.”

Knuffelen

Het AZ in Turnhout is een van de eerste ziekenhuizen in de regio die gebruikmaakt van zo’n koppelbed. Niet alleen voor te slapen, maar ook overdag kan het extra breed bed van pas komen. “Af en toe hebben we patiënten met jonge kinderen. Via het koppelbed kunnen de kinderen nog eens goed knuffelen of samen rusten met hun mama of papa. Ook grootouders kunnen via het koppelbed genieten van de nabijheid van hun kleinkinderen of samen televisie kijken”, legt Saara Winters uit. “Zo’n koppelbed kan ook op andere diensten van pas komen, zoals bij de materniteit, oncologie of geriatrie. Al blijft dit koppelbed wel op de palliatieve eenheid met in totaal acht kamers.”

Het koppelbed kan gemakkelijk in een kamer op de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout worden geplaatst.

Het koppelbed kan gemakkelijk in een kamer op de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout worden geplaatst. © AZ Turnhout

Schenking Aurubis

Het metaalverwerkend bedrijf Aurubis Beerse, het voormalige Metallo Belgium, spendeerde 3.000 euro voor de aankoop van het bed en daar was een goede reden voor.

“Onze collega Luc Van Noten overleed vorig jaar na een periode van ziekte. We besloten om de som die opzij wordt gehouden voor de pensionering van medewerkers te schenken aan de partner van Luc”, zegt Dirk Vandenberghe, managing director bij Aurubis Beerse. “Zij werkt als verpleegkundige op de palliatieve eenheid van AZ Turnhout en koos er daarom voor om het bedrag te spenderen aan het koppelbed.”

Volgens de bedrijfsleider was het levenseinde van Luc Van Noten extra pijnlijk toen hij thuis in een ziekenhuisbed moest gaan slapen. “Zo werden de partners als koppel, al letterlijk, uit elkaar gehaald”, schetst de directeur. “Door de schenking van het koppelbed aan de palliatieve eenheid kunnen er in de toekomst nog veel families genieten van warmte, geborgenheid en intimiteit tijdens het verblijf in het ziekenhuis.”

Hoofdverpleegkundige Saara Winters van de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout toont samen met Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse het koppelbed. 

Hoofdverpleegkundige Saara Winters van de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout toont samen met Dirk Vandenberghe van Aurubis Beerse het koppelbed. © BVDL

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio