Geeft Zelenski aan dat er een diplomatieke oplossing in de maak is? “Opening op terrein is er, maar geen garantie dat het lukt”

De Oekraïense president Volodomir Zelenski wil niet langer aandringen op het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO, een van de kwesties die officieel de aanleiding vormde tot de Russische invasie in zijn land. Ook is hij bereid te praten over de status van de separatistengebieden in het oosten van het land en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC. Professor internationale politiek David Criekemans (Universiteit Antwerpen) ziet hierin een mogelijke opening die het begin kan zijn van een uitkomst van het conflict.

joroBron: De Afspraak, Belga

Zelenski had maandagnacht met ABC News een interview via videoconferentie. Hij sprak de zender toe vanuit het presidentiële kantoor in Kiev.

De Oekraïense president riep zijn Russische ambtgenoot opnieuw op tot directe onderhandelingen. “We hebben mogelijke oplossingen voor de sleutelkwesties. Wat Poetin moet doen, is een gesprek beginnen, een dialoog beginnen, in plaats van verder te leven in een informatiebubbel zonder zuurstof. Hij zit in zijn bubbel, hij krijgt zijn informatie en we weten niet hoe realistisch de informatie is die hij krijgt.”

“Ik ben bereid tot een dialoog, maar we zijn niet bereid te capituleren”, aldus de president. “We kunnen discussiëren en een compromis vinden hoe deze gebieden kunnen verdergaan.”

Hij waarschuwde ook dat het belangrijk is om rekening te houden met de lokale bewoners die Oekraïens willen blijven. Het gaat volgens Zelenski dan ook om een veel complexer vraagstuk dan alleen de erkenning van de Donbas en de Krim.

Zelenski gaf ook toe dat Rusland het overwicht heeft in het Oekraïense luchtruim. Hij eiste opnieuw om een no-flyzone boven Oekraïne in te stellen. Dat moet raketbeschietingen op burgerdoelwitten verhinderen.

“Ik ben bereid tot een dialoog, maar we zijn niet bereid te capituleren.”

Volodimir Zelenski, president van Oekraïne

LEES OOK. Wat als Kiev valt en Zelenski gedood wordt? Alle ingrediënten voor een opstand zijn er

Ontgoocheld in de NAVO

Zelenski is ontgoocheld in de NAVO. De alliantie is volgens hem niet bereid Oekraïne als lid te aanvaarden. “De alliantie is bang van alles dat controversieel is en van een confrontatie met Rusland”, aldus Zelenski. Hij voegde eraan toe niet de president te willen zijn van een “land dat op zijn knieën smeekt” om dat lidmaatschap.

Sinds een grondwetswijziging in 2019 is het NAVO-lidmaatschap nochtans het doel van de gewezen Sovjetrepubliek.

“Opening op het terrein”

Professor David Criekemans. ©  Patrick De Roo

Professor David Criekemans ziet in deze ontwikkelingen hoopgevende signalen. “De onderhandelingspositie van beide partijen is de laatste dagen aan het wijzigen”, zei hij dinsdagavond in De Afspraak.

“De Russische federatie legde gisteren (maandag, red.) een lijstje op tafel waarop eisen staan rond de Krim, de Donbas-regio en de neutraliteit van Oekraïne.” Volgens Criekemans moeten we Zelenski’s interview met ABC News zien als een antwoord op dat eisenpakket van Rusland.

Op datzelfde eisenlijstje van het Kremlin staat opvallend genoeg niets over de zogenaamde ‘denazificatie’ van Oekraïne, wat gelezen kan worden als dat Rusland niet langer eist dat het regime van president Zelenski plaats moet maken, zegt Criekemans.

LEES OOK. Nederlandse expert ziet lichtpuntje, maar waarschuwt: “Poetin wil Zelenski mogelijk op de knieën krijgen met kernwapen”

Volgens Criekemans dragen de ontwikkelingen op het terrein er toe bij dat beide partijen baat hebben bij een oplossing. Die zou er uit kunnen bestaan dat de Donbas-provincie en de Krim een apart statuut krijgen en Oekraïne een neutraal statuut krijgt en niet langer kandidaat-lid van de NAVO is.

“De onderhandelingspositie van beide partijen is de laatste dagen aan het wijzigen.”

David Criekemans, professor internationale politiek Universiteit Antwerpen

“Poetin kan vrede niet meer winnen”

“Langs de ene kant ziet Zelenski dat de Russische troepen via Charkiv naar Donetsk en Luhansk aan het bewegen zijn. Daarnaast hebben de Russen intussen ook bijna de hele monding van de Dnjepr in handen en kunnen ze zo oprukken naar het noorden. Intussen gaat ook de belegering van Kiev voort en voeren de Russen de druk op Zelenski op”, analyseert Criekemans.

Maar ook de situatie voor Rusland is verre van rooskleurig. “Ook al winnen zijn troepen terrein in het oosten, hij heeft er eigenlijk de vrede nu al verloren.” Zelfs Russischsprekende Oekraïners keren hem volgens Criekemans nu de rug toe. “Rusland kan de vrede niet meer winnen. Poetin zit in het nauw en iedereen is een beetje naar een uitweg aan het zoeken”, meent de professor.

Donderdag zitten de Russische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Oekraïense tegenhanger samen rond de tafel. Mogelijk zijn we wat wijzer na dat onderhoud. “Het is geen garantie dat het gaat lukken, maar de opening op het terrein is er alleszins.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER