In het zuiderpershuis vond dinsdagavond het laatste Grote Doopdebat plaats. — © Jannes Van den wouwer
Laatste Grote Doopdebat tussen studenten en verenigingen: “We werken samen aan een betere versie van onszelf”
In het Zuiderpershuis in Antwerpen vond dinsdagavond het laatste Grote Doopdebat plaats. Studenten en verenigingen gingen er in dialoog over welkomstrituelen, zoals de studentendoop. Vanaf nu start het ‘echte’ werk: alle input verzamelen om tot een inspiratiegids te komen om studenten en verenigingen te informeren en te inspireren.
De stad Antwerpen lanceerde eind vorig jaar het ‘Grote Doopdebat’, een project dat Antwerpse studenten verenigt om in dialoog te gaan rond welkomstrituelen, zoals de studentendoop of de schachtenverkoop.
Het vormde de start van een uitgebreid traject om samen met studenten op zoek te gaan naar een gedragen en hedendaags kader rond studentenrituelen. Via de website kon iedereen zijn mening, suggesties of ideeën kwijt. Er werden campagnes opgezet en bevragingen georganiseerd met als doel om zo veel mogelijk studenten erbij te betrekken. Dat ging ook gepaard met doopdebatten in alle Antwerpse hogescholen en de Universiteit Antwerpen.
Inspiratiegids
In het Zuiderpershuis vond dinsdagavond het Grote Slotdebat plaats, waar studenten nog eens een laatste keer met elkaar in dialoog konden gaan. De volgende stap is om tot een inspiratiegids te komen om studenten en verenigingen te informeren en te inspireren over wat dopen inhoudt en hoe ze worden georganiseerd. “En dat staat los van het doopcharter (dat omvat de afspraken waaraan studentenclubs zich moeten houden tijdens dooprituelen, red.)”, benadrukt Dette van Zeeland, die het traject coördineert. “De inspiratiegids gaat ook niet enkel over dopen, maar over alles wat studentenverenigingen doen om nieuwe studenten te verwelkomen. Het slotdebat is dus zeker niet het slotmoment van dit traject. Nu start het moeilijkste werk: alles bundelen in een gids. Die zou er in mei moeten zijn. De nadruk ligt echt wel op het samen te doen. We voelen ook de enorme betrokkenheid van de studenten en de verenigingen.”
In het zuiderpershuis vond dinsdagavond het laatste Grote Doopdebat plaats. — © Jannes Van den wouwer
Sanda Dia
Kayleigh Meyvis is als praeses van studentenclub Aymie sinds het begin nauw betrokken bij het Grote Doopdebat. Zij is vol lof over het project. “De discussie over de studentendopen leeft heel hard onder studenten, zeker na het tragische verhaal van Sanda Dia”, zegt ze. “Ook bij Aymie merken we dat we onze tradities meer en meer in vraag stellen. Er zijn heel wat gebruiken waar we het nut niet meer van inzien of die aan het eigenlijke doel voorbijgaan. En dat doel is samenhorigheid creëren, nieuwe studenten verwelkomen en dat op een feestelijke manier. We merken ook bij andere clubs dat er meer in vraag gesteld wordt. We denken meer dan ooit na over wat we juist doen en welk effect dat heeft op onze studenten. Dat is wat dit project zo waardevol maakt. Het is mooi om te zien dat zo veel studentenverenigingen zich hier achter scharen om iets moois achter te laten voor de volgende generaties studenten. Je voelt ook nog veel verschillen, maar het zet ons toch aan het denken. Bovendien hebben we in heel dit traject altijd heel open kunnen spreken. Er is nooit veroordelend naar ons gekeken.”
Kayleigh Meyvis, praeses van studentenvereniging Aymie. — © RR
De inspiratiebundel vindt Kayleigh dan ook een belangrijke tool. “Het is een belangrijke aanvulling op het doopcharter”, vindt ze. “Het charter is te vaag, niet sturend genoeg. Studentenverenigingen komen heel vaak negatief in het nieuws. Wij willen tonen dat we samen aan een betere versie van onszelf werken.”
Hoofdpunten
YouTuber Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan schandpaal, advocaten verbijsterd: “Op clicks beluste aandachtszoeker”
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER Studenten Antwerpen
Buurthuis Unik zet deuren open voor blokkende studenten
Scum Studios biedt jongeren in Borgerhout perspectief: “Vaak zien ze zelf de mogelijkheid niet om voor klassieke media te werken”
Antwerpse studentenstrijd op het Eilandje voor de 10-urenloop: “Elk jaar is er veel ambiance”
Studenten laten personen met visuele beperking zweten tijdens ‘blind bodyweight training’: “Leuk om je eens even helemaal uit te leven”