Zo ziet de krant er op papier uit. — © Steve Leung
Krantje ‘Skate de stad’ wil harmonie tussen skaters en stadsbewoners: “Skaten kan een positieve invloed hebben op iedereen”
De Antwerpse vzw KNS heeft in samenwerking met de lokale skategemeenschap een papieren krantje uitgebracht. Via dat medium willen skaters aantonen dat ze hun passie wel degelijk kunnen uitoefenen met respect voor de stadsbewoners. Bovendien willen ze zichzelf op die manier profileren als een gesprekspartner voor de stad en invloed uitoefenen op de beleidsmakers.
“De afgelopen twee jaar is skaten enorm populair geworden. Tijdens de lockdown was alles gesloten en dat liet zich merken in onze skatecommunity die steeds groter werd. Zowel jongeren als ouderen stonden voor het eerst op een bord of begonnen opnieuw”, begint Steve Leung (41) zijn verhaal. Hij is een van de mensen achter het nieuwe blaadje, dat het resultaat is van een samenwerking tussen Antwerpse skatewinkels, skaters en mensen die de sport genegen zijn.
De toenemende populariteit van skateboarden eiste volgens Leung al snel zijn tol. “Skaters trokken massaal naar buiten en werden geviseerd. Er gingen bijvoorbeeld plots steeds meer stemmen op om skaten te verbieden op iconische plaatsen waar we al jaren ongestoord ons ding mogen doen. En dat was een stap te ver voor ons. We stelden een aantal regels op en probeerden die naar de skaters te communiceren. Even later zag de vzw KNS dan het daglicht.”
Skaters willen partner zijn
De vzw wil op een constructieve en structurele manier mee nadenken over alles wat met skateboarden te maken heeft en zo zijn stempel drukken op het stadsbeleid. Dat is dan ook de reden waarom Skate de stad nu naar buiten wordt gebracht. “We willen aantonen en uitleggen wat skaten is en dat het een positieve impact kan hebben op zowel de stad als de inwoners”, aldus Leung.
Het krantje wordt naar eigen zeggen aangehaald als middel om een positieve boodschap te verspreiden. “We willen beleidsmakers, buurtbewoners en skaters een duidelijk overzicht geven van de voordelen die onze passie kan hebben en hoe de stad het beleid kan aanpassen om een skatevriendelijke omgeving te creëren. Burgers en skaters kunnen echt wel op een harmonieuze manier samenleven.”
Daarvoor moeten beide kampen volgens hem wel goede wil tonen: “Skaters moeten respect hebben voor de plaatsen waar ze actief zijn en er bijvoorbeeld ook op toezien dat de omgeving netjes blijft en er geen geluidsoverlast ontstaat. Anderzijds kan dit boekje een aanzet geven om niet-skaters meer inzicht te geven in onze wereld en op die manier eerder in conversatie met ons te treden dan meteen naar de politie te bellen. We leven samen in dezelfde stad en willen ervoor zorgen dat de positieve vibes overheersen.”
Stad doet moeite
Hoewel menig skater een andere mening toegedaan is, doet het stadsbestuur in de ogen van Leung zijn best om van Antwerpen een skatevriendelijke stad te maken. “Het is heus niet allemaal kommer en kwel. De stad doet echt wel moeite. Dat neemt niet weg dat wij als community nog steeds onze constructieve stempel willen drukken op het beleid. We moeten blijven hameren op de voordelen van onze sport. De stad zou bijvoorbeeld een repressief beleid kunnen voeren met onder meer defensieve architectuur. Dat moeten we ten alle kosten vermijden. We willen ervoor zorgen dat ze kiezen voor infrastructuur die bestand is tegen de schade die een skateboard kan veroorzaken.”
Informatie verstrekken via krantje
In dat opzicht is het dan ook niet onlogisch dat Skate de stad vooral een informatief blad is. Het wil zowel skaters als niet-skaters meer inzicht verschaffen in het waarom van skaten en bovendien informatie verstrekken over materiaal dat gebruikt wordt bij de opbouw van skatespots.
Mensen die interesse hebben in het krantje, kunnen dat vanaf nu oppikken in hun favoriete Antwerpse skateshop of skatepark. Wie een papieren versie wil, zal er snel bij moeten zijn: er zijn maar duizend exemplaren gedrukt. Wie te laat is, hoeft niet te treuren want ook de online versie komt er binnenkort aan.
Volgens Leung zal het meer dan waarschijnlijk bij één editie blijven. “Maar het is geen eindpunt van onze acties. We willen events blijven organiseren en ook in dialoog blijven gaan met stad. We willen verder een communicatielijn zijn tussen buurtbewoners en skaters. Het krantje is een goede stap om die rol als brugfiguur verder te ontwikkelen”, besluit de skater.
Hoofdpunten
Explosief tot ontploffing gebracht in Osystraat: verschillende woningen beschadigd
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk
Moet nieuw extern orgaan beslissen over lonen van onze politici zoals De Croo voorstelt? “Alles ligt er en soms al heel lang. Voer het gewoon uit”
Deelname aan ‘Wie zoekt die wint’ levert Kempens gezin flink geldbedrag op: “We vinden wekelijks nog 1.000 euro terug”