© RTV

Aanleg fietsostrade tussen Mechelen en Zemst begint met planten 1.650 bomen

Mechelen, Walem, Sint-Katelijne-Waver, Zemst -

Leerlingen van PTS Mechelen hebben dinsdag op een voormalige maïsakker in deelgemeente Walem 1.650 bomen geplant. Ze compenseren dubbel de bomen die de provincie liet rooien voor de aanleg van een nieuw stuk fietsostrade tussen de Abeelstraat in Mechelen-Zuid en de grens met Zemst. Dat moet dit najaar klaar zijn.

Sven Van Haezendonck

De F1 tussen Antwerpen en Brussel is bijna klaar. Alleen tussen de tangent en de grens met Zemst ontbreekt nog een vlotte verbinding, maar daar komt stilaan verandering in. Vanaf midden maart begint een aannemer met de aanleg van een kilometer lange en 4,5 meter brede fietsweg in roodbruin asfalt tussen de Abeelstraat in Mechelen-Zuid en de grens met Zemst.

De provincie Antwerpen investeert 1,78 miljoen euro in het project. Zonder onvoorziene omstandigheden duurt de aanleg van het nieuwe stukje fietsostrade acht maanden en is het in de periode oktober-november afgewerkt. “Voor de aanleg was het rooien van 6.700 vierkante meter bomen onvermijdelijk”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

De fietsostrades in Mechelen. ©  Mediahuis

“We hadden kunnen kiezen om te betalen voor boscompensatie en dan kan de aanplanting overal in Vlaanderen gebeuren. Samen met de stad hebben we ervoor gekozen om de gekapte bomen in Mechelen zelf dubbel te compenseren op een oppervlakte van 13.400 vierkante meter”, legt Lemmens uit.

“In natura. Zeker na de Pano-reportage over de trage boscompensatie zijn we erg blij dat het op deze manier gebeurt, nog voor de aanleg van de fietsostrade echt begonnen is”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

LEES OOK. Vrijwilligers Kauwendaal niet opgezet met Pano-reportage: “Dit is geen spookbos”

Voor de compensatie plant de provincie bomen aan op een perceel naast de nieuwe fietsweg. “De stad heeft ons voortgeholpen met de zoektocht naar een tweede geschikt perceel”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens. Dat is een terrein van het OCMW op de grens van Walem met Sint-Katelijne-Waver. “Deze aanplanting versterkt de bebossing tussen domein Roosendael en het Fort van Walem”, vertelt eerste schepen Princen.

Gedeputeerde Luk Lemmens en schepen Patrick Princen staken mee enkele boompjes in de grond. ©  Dirk Vertommen

Zo’n twintig leerlingen van de tuinbouwafdeling van PTS Mechelen hebben de 1.650 bomen dinsdag met veel zorg een plekje gegeven op een voormalige maïsakker in de Kuikenstraat. “Je mag de bomen niet te hoog of te diep planten”, zegt Jef D’hollander (18), leerling plant technische wetenschappen. Zelf woont hij in de buurt. “Voldoende groen is belangrijk zodat onze leefomgeving gezond blijft.”

In Walem hebben de jongeren verschillende soorten bomen aangeplant: onder andere berk, wilg, esdoorn, zomereik en zwarte els. “Het provinciaal onderwijs zet sterk in op praktijkervaring buiten de schoolmuren. Het is mooi dat ze leerlingen zo niet alleen bijdragen aan een groener Mechelen, maar ook aan hun eigen toekomst”, vertelt Luk Lemmens.

Op de grens van Mechelen met Zemst loopt de fietssnelweg vandaag nog dood. ©  Dirk Vertommen

Veel fietsers kijken ook uit naar het nieuwe stukje fietsostrade, dat voor een veiligere verbinding zorgt tussen Mechelen en Zemst. “Ze is cruciaal voor een duurzame toekomst. Niet alleen voor doorgaand fietsverkeer, maar ook voor verplaatsingen binnen de stad is ze van groot belang. Onder meer als ontsluiting voor de wijken Tervuursesteenweg en Zemstbaan, maar ook voor de sites van Technopolis en Shopping Mechelen-Zuid”, legt Princen uit.

Zodra dat stukje klaar is, rest alleen nog het gedeelte tussen de Abeelstraat en de tangent. De gesprekken met grondeigenaars lopen er nog. “In afwachting zouden we het fietsverkeer op de Brusselsesteenweg aan Passade graag in twee richtingen laten lopen. We praten daarover met het Agentschap Wegen en Verkeer”, zegt Sara Van Elsacker, projectleider fietsostrade bij de provincie.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio