Eddy Van den bossche met een van zijn composities over Rome. © rr

Eddy is vijftig jaar hobbyfotograaf: “Ik was de laatste in de club die digitaal ging”

Schelle, Reet -

Het voorjaarssalon van de koninklijke fotogroep Dafofi in Schelle zet dit jaar een bijzonder lid in de kijker. Erevoorzitter Eddy Van den bossche (74) uit Reet is vijftig jaar actief als hobbyfotograaf.

Tijdens het jaarlijks voorjaarssalon krijgt telkens een ander lid de kans om uitgebreid met zijn/haar werk naar buiten te komen. Die foto’s krijgen dit jaar een gouden randje. Eddy Van den bossche, die van 1999 tot 2018 voorzitter was, werd vijftig jaar geleden gebeten door de fotografiemicrobe.

Als klein manneke vond hij het al leuk om tijdens uitstappen met de familie plaatjes te schieten met het eenvoudige toestelletje dat hij voor zijn eerste communie had gekregen. “Ik kan me alleen nog herinneren dat het in een grijs, plastic zakje stak, dus het was iets heel eenvoudig”, lacht de fotograaf.

De microbe kreeg hem goed te pakken toen hij begon te werken bij Interescaut in Schelle waar ze een fotoclub hadden waar hij zich bij aansloot. Niet veel later werd hij lid van de Lierse fotoclub Pallieter. “Die club had de gewoonte om veel foto’s in te sturen voor nationale en internationale wedstrijden. Zo sleepte ik onder meer aanvaardingen voor de Grote Prijs van België in de wacht. Later, toen ik al bij Dafofi was, mocht ik ook tentoonstellen op het Fotofestival in Knokke en won ik de Brabo-wedstrijd voor Antwerpse fotoclubs”, vertelt Eddy.

De grootste verandering die hij in die halve eeuw meemaakte, was uiteraard de overschakeling van analoog naar digitaal. “Ik heb daarmee heel lang gewacht, ik was de laatste in de club”, lacht hij. “In het begin was die evolutie niet altijd in positieve zin. Er werd geworsteld met de pixels die niet hoog genoeg waren. Maar het heeft veel meer mogelijkheden gebracht die op een eenvoudige manier kunnen worden uitgevoerd. Zoals het maken van composities. Dat kon weliswaar ook analoog, maar dat was veel complexer.”

Rome

Een staaltje daarvan toont hij op het voorjaarssalon. Geboeid door kunst- en cultuurgeschiedenis is Rome een van zijn favoriete steden. Met een duizendtal foto’s van gebouwen en monumenten is hij aan de slag gegaan en heeft hij beelden gecombineerd, waaruit hij voor het salon een selectie van 28 foto’s maakte. “Als extraatje heb ik daar in dezelfde stijl nog een aantal foto’s van Antwerpen aan toegevoegd”, geeft hij mee.

De tentoonstelling in het gemeentehuis van Schelle is toegankelijk de weekends van 12-13 en 19-20 maart, telkens van 13.30 tot 17.30u.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio