Een cricketwedstrijd op het grasveld van Spoor Noord in Antwerpen.

Een cricketwedstrijd op het grasveld van Spoor Noord in Antwerpen. ©  Joris Herregods

Cricketkooien op Spoor Noord worden mooie troef voor snelgroeiende sport: “Belangrijke integratie voor Afghaanse jongeren”

Antwerpen -

Park Spoor Noord krijgt een cricketoefenterrein in de vorm van vier aaneensluitende oefenkooien, elk 28 meter lang en helemaal omrasterd. Batters kunnen er zo hun strakste slagen uitvoeren zonder gewonden te maken of andere parkbezoekers te storen. De aanleg start volgende week. Volgende maand gaat de nieuwe infrastructuur, toch wel een primeurtje voor een openbaar park, open. “Dit is een feestje waard. We hopen zo nog meer jongeren door te laten stromen naar de echte clubs”, zegt Abdulrashid Karim Dostikhel, zo’n beetje de goeroe van het cricket op Spoor Noord.

Paul Hendrickx

Cricketliefhebbers amuseren zich al jaren op het grote grasveld ter hoogte van de Viséstraat. Ze brengen de liefde voor deze ‘tweede grootste sport ter wereld’ vaak mee van het thuisland: Afghanistan, Bangladesh, Pakistan of India. De oefenkooien die een Essense aannemer nu gaat bouwen, geven de crickethype een officiëler tintje, dat ook parkwandelaars kan bekoren. Voor alle duidelijkheid: Spoor Noord krijgt géén volwaardige ‘ground’, daarvoor zou je het hele park nodig hebben: een officiële match wordt doorgaans op een oppervlakte van omgerekend 2,5 voetbalvelden gespeeld.

Dit soort omrasterde oefenkooien, waarin je de slag kan oefenen, komt binnenkort op Spoor Noord. 

Dit soort omrasterde oefenkooien, waarin je de slag kan oefenen, komt binnenkort op Spoor Noord. ©  rr

Er zijn al wel kleine tornooien gehouden op Spoor Noord. De bedenker daarvan, tevens speler in ons nationaal team en sterkhouder bij landskampioen Beveren Cricket Club, is Abdulrashid Karim Dostikhel (30). Als het mooi weer wordt - want cricket is een echte zomersport - is hij zowat elke dag aan de ‘pitch’ te vinden. “Als onderdeel van de Antwerpse burgerbegroting heb ik in 2017 een project ingediend dat jongeren de kans geeft om zich via deze sport te integreren, met behulp van enkele tornooien en evenementjes. Actief zijn, sociaal gedrag aanleren, verantwoordelijkheid nemen. Daar gaat het om”, vertelt Abdulrashid, die voor Fedasil werkt als groepsbegeleider.

Abdulrashid in zijn shirt van de nationale ploeg. 

Abdulrashid in zijn shirt van de nationale ploeg. ©  rr

De vzw Kras zorgde er mee voor dat hij de jongeren kon bereiken en het project opstarten. Niet toevallig zijn de vele Afghaanse vluchtelingen zijn doelgroep, aangevuld met mensen die in de ruime omgeving van het park wonen. “Ze stoten soms door naar de grote teams in ons land, maar dat is zeker niet het belangrijkste.”

Gemenebest

Cricket, dat voor dummies op baseball met een platte bat lijkt en een hele bijbel aan regels heeft, is groot in Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar het is echt een staatszaak in landen als India, Pakistan of Afghanistan. Het Verenigd Koninkrijk verspreidde de sport over het Gemenebest, maar vreemd genoeg brachten Vlaamse wevers de sport in de late middeleeuwen naar Engeland. Dat wees recent historisch onderzoek uit. Je zou dus kunnen zeggen dat met deze investering - het district besteedt 93.000 euro aan deze slagkooien - cricket weer een beetje ‘thuiskomt’.

Nu nog volleybal en basket, en daar komt dus een ‘slagkooi’ voor cricket bij, op deze plek. 

Nu nog volleybal en basket, en daar komt dus een ‘slagkooi’ voor cricket bij, op deze plek. © PH

Op competitief niveau telt België 2.500 officieel aangesloten spelers, in verschillende varianten van het cricket, en verdeeld over achttien clubs. Antwerpen telt twee volwaardige terreinen: dat van Antwerp Cricket Club (een club die al sinds 1892 bestaat en ooit aan de Wilrijkse Pleinen speelde) aan het Nachtegalenpark, en dat van Antwerp Indian Cricket Club aan de Jaintempel in Wilrijk. “Stiekem droom ik ook van een volwaardig terrein in het noorden. Daarvoor zie ik plaats aan de Slachthuislaan, in de nieuw te ontwikkelen stadswijk rond de Ring”, kijkt Abdulrashid vooruit. Hij wil cricket bij ons echt groot maken, net zoals in de rest van de wereld.

Maar eerst dus de oefenkooien aan de Viséstraat. Die komen op de locatie waar het volleybalterrein zich nu bevindt. Het huidige volleybalterrein schuift op en zal tussen het basketbalveld en de kooien liggen. De locatie van het basketbalterrein blijft dezelfde. “We hebben de buurtcoaches en sportinfrastructuur Spark is ook vlakbij”, zegt districtsschepen Charlie Van Leuffel (N-VA), die de bouw mee in gang zette. “We zijn er dus gerust in dat de ingebruikname vlot zal verlopen. De idee was er de vorige legislatuur al, maar nu kunnen we echt ingaan op de vraag van spelers en de buurtbewoners. Ik ben zelf ook benieuwd naar de opening, en wil de spelers zelf graag in volle actie zien. Nu hopen dat het weer meevalt, want dat kan de bouw wel wat vertragen.”

De heraangelegde sportvelden, met rechts de kooien waarin cricket kan worden gespeeld. In het midden het volleybalterrein en links het basketpleintje. 

De heraangelegde sportvelden, met rechts de kooien waarin cricket kan worden gespeeld. In het midden het volleybalterrein en links het basketpleintje. ©  stad Antwerpen

Abdullah Shafique vorig weekend aan slag tijdens de vijfde dag van de eerste testmatch tussen Pakistan en Australia, in Punjab. Cricket is de tweede grootste sport ter wereld.

Abdullah Shafique vorig weekend aan slag tijdens de vijfde dag van de eerste testmatch tussen Pakistan en Australia, in Punjab. Cricket is de tweede grootste sport ter wereld. ©  AFP

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio