Oekraïense vluchtelingen in Brussel.  © EPA-EFE

Antwerpen opent sociaal onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen

Antwerpen -

De stad Antwerpen wil aan de Sint-Michielskerk aan de Amerikalei een sociaal onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen openen. De vluchtelingen kunnen er niet alleen een leefloon aanvragen, maar ook hulp vragen rond onder meer wonen, onderwijs en lessen Nederlands.

De Sint-Michielskerk vormt een ontmoetingsplek voor de Antwerpse Oekraïense gemeenschap. Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) wil daar in de buurt zo snel mogelijk een tijdelijk sociaal onthaalcentrum inrichten, want hij verwacht dat veel vluchtelingen contact zullen leggen met hun landgenoten in Antwerpen. In dit centrum zitten diensten als OCMW en VDAB.

“Hier kunnen de vluchtelingen terecht met hun vragen en voor een reeks administratieve zaken”, zegt Meeuws. “Als zij in Antwerpen aankomen, moeten deze mensen van iets kunnen leven. In dit onthaalcentrum kunnen ze dan een leefloon aanvragen. Ze kunnen er ook terecht voor bijvoorbeeld een woning, onderwijs, lessen Nederlands of mogelijk een job. Ze vinden dus alles op een en dezelfde plek. Een extra voordeel is dat de Antwerpse Oekraïense gemeenschap er samenkomt. Dat is een sterk georganiseerde gemeenschap. De Antwerpse Oekraïners kunnen de nieuwkomers bijstaan en ze helpen met bijvoorbeeld vertalen.” svw

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio