Bar Chapel. 

Bar Chapel. © rr

Zomerbar Bar Chapel keert vierde keer terug, maar cohousingproject op kloostersite zit in het slop

Antwerpen, Borgerhout -

Het zal nog een hele tijd duren vooraleer de schop de grond ingaat voor de realisatie van cohousingproject Chapel. Als het project er tenminste komt, nu twee buurtbewoners een procedure zijn gestart bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Keerzijde van de medaille is dat de populaire zomerbar Bar Chapel voor een vierde keer terugkeert naar de site.

Elien Van Wynsberghe

Van aan het voormalige klooster in de Kerkstraat in Antwerpen Noord tot aan de Helmstraat en de Kistemaeckersstraat in Borgerhout: op die site plant projectontwikkelaar Heem een grootschalig cohousingproject met onder meer 24 wooneenheden, een koffiebar, (gedeelde) kantoorruimtes, gemeenschappelijke tuinen, een buitenzwembad, een buurthuis en een stadsbos.

Maar tegen die plannen wordt al jaren geprotesteerd door verscheidene buurtbewoners. Ze zien het projectgebied liever als openbare groene ruimte. Daarnaast stellen ze zich ook vragen over de impact van het project op de mobiliteit in de buurt. In december 2020 werd een buurtcomité opgericht dat opriep om bezwaar in te dienen tegen de plannen.

Uiteindelijk werden 39 bezwaarschriften ingediend. Zonder succes. In april vorig jaar keurde het Antwerpse stadsbestuur de bouwaanvraag voor cohousing Chapel goed. Tegen die beslissing konden bewoners nog beroep tegen aantekenen bij de provincie. En dat gebeurde ook.

“Na een aantal aanpassingen waaronder het verwijderen van een gedeelte van een bouwlaag van het kantoorgebouw, werden we ook door de deputatie positief vergund”, zegt Joeri Bal van Heem. “We zijn diverse keren in overleg gegaan met de buurt. We vinden dat we echt moeite hebben gedaan om tot een vergelijk te komen. Maar jammer genoeg blijkt dat niet voldoende.”

Droom spat uit elkaar

Want twee bewoners zijn nu naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt. “Die procedure loopt en duurt ongeveer anderhalf jaar”, zegt Bal. “We kunnen het bijna niet geloven. Het is jammer dat dit zo lang moet duren, maar we hopen toch er alsnog uit te geraken. De bewoners hebben zowel om een schorsing als om een vernietiging van onze vergunning gevraagd. Op deze manier kunnen we de werken niet opstarten.”

Het project zit dus helemaal in het slop. “We betreuren dat, want dit project wordt wel degelijk enorm gedragen.” Dat het hele dossier nu bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen zit, heeft ook invloed op de toekomstige bewoners van het cohousingproject. “Er is een groep mensen die al heel lang mee in dit verhaal zit. Zij zijn nog altijd mee, maar zien hun droom wel voor een stuk uiteenspatten. Ze kunnen niet blijven wachten. Voor de overige units hadden we veel aanvragen maar die hebben we allemaal on hold gezet. Op dit moment kunnen we geen engagement meer aangaan.”

Simulatie van de ingang langs de Kistemaeckersstraat.

Simulatie van de ingang langs de Kistemaeckersstraat. © Heem

Bar Chapel

Omdat de bouwwerken niet van start kunnen gaan, geeft Heem opnieuw groen licht voor Bar Chapel, de populaire zomerbar in de kloostertuin, die de afgelopen drie jaar ontzettend veel volk wist te trekken. Uitbaatster Sanne Van Riel, die recent een nieuw zaakje opende in het centrum van Antwerpen, gaat het engagement opnieuw aan om de zomerbar te runnen. “Ik vind dit wel heel jammer voor Heem, want zij hebben een heel mooi project op stapel staan. Ik moet zeggen dat ik wel even moest bekomen van het nieuws. Vorig jaar hadden we nog een groot slotfeest gegeven, waarbij we ook een uitverkoop hielden van al onze spullen.”

Maar Sanne Van Riel gaat toch de uitdaging aan om Bar Chapel te combineren met haar nieuwe zaak. Bar Chapel zal dus ook dit jaar weer opengaan. “Van juni tot en met september. Ik heb met andere woorden nog drie maanden voorbereidingstijd. Die ga ik nodig hebben om alle vergunningen aan te vragen en alles voor de inrichting opnieuw aan te kopen.”

Intussen bekijkt Heem ook of het mogelijk is om in de gebouwen tijdelijk opvang te bieden voor Oekraïense vluchtelingen. “We moeten nog met de stad bekijken onder welke voorwaarden dat mogelijk is. Als we het kunnen doen, dan zullen we naar de buurt toe nog een solidariteitsoproep doen met de vraag om de handen mee uit de mouwen te steken om de ruimtes woonklaar te maken”, zegt Joeri Bal.

 

 © Victoriano Moreno

Simulatie van de koffiebar met terras voor de buurt.

Simulatie van de koffiebar met terras voor de buurt. © Heem

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio