DJ Frank thuis in de woonkamer in Schoten-Elshout, met op de achtergrond enkele van de platinaplaten voor zijn hits Summerjam en Discotex!.  

DJ Frank thuis in de woonkamer in Schoten-Elshout, met op de achtergrond enkele van de platinaplaten voor zijn hits Summerjam en Discotex!.  © JAA

Frank Van Herwegen vereerd met officiële uitnodiging van Belgische overheid: “Dj FRANK draait op wereldexpo in Dubai tonight”

Schoten -

Ons land heeft nog wat meer te bieden dan chocolade en frieten. Uitstekende dansmuziek bijvoorbeeld. Om dat te demonstreren heeft de federale overheid enkele dj’s uitgenodigd om deze week een exclusieve set te spelen in het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in Dubai. “Een hele eer en een mooie manier om een vette streep te trekken onder dat vervelende coronahoofdstuk”, aldus dj FRANK, die maandag trots het vliegtuig opstapte richting Verenigde Arabische Emiraten.

Frank Van Herwegen (51), want zo heet de Schotenaar die bezoekers van discotheken en festivals intussen al ruim 35 jaar kennen als dj FRANK, toont me een dag voor zijn vertrek naar de Perzische Golf toch ook een fraai gevolg uit de coronatijd in de tuin van zijn woning in de Schotense wijk Elshout. “Deze boomhut heb ik zelf gebouwd voor onze kinderen François (6) en Fons (4). Stevig hoor. Ik zou van hieruit zelfs een uurtje kunnen mixen voor de hele buurt”, lacht de gastheer. “Ik heb mijn zoontjes de voorbije twee jaar van heel dichtbij zien opgroeien. Dat was mooi. Maar natuurlijk popel ik om er weer volle bak in te vliegen.”

Zelfgebouwd tijdens coronatijd: een fraaie én stevige boomhut voor  zoontjes François (6) en Fons (4).

Zelfgebouwd tijdens coronatijd: een fraaie én stevige boomhut voor zoontjes François (6) en Fons (4). © JAA

Laadbak

Ondanks alle afgelaste party’s en de noodgedwongen lege agenda, heeft Frank zijn goede humeur nooit verloren. Hij toonde zich creatief en probeerde scholen en andere privé-gezelschappen te vermaken vanuit zijn pick-up Party Ram. Handige Frank kan de laadbak van zijn terreinwagen sinds corona in een mum van tijd ombouwen tot dj-booth en van daaruit een feestje te geven. Gelukkig waren er de steun van de overheid en wat spaarcenten te danken aan zijn twee megahits: Summer Jam (2003) en Discotex! (2010). Alleen al van die eerste plaat werden wereldwijd anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Intussen lacht de toekomst de dj weer toe. Frank weet haast niet hoe hij aan alle uitnodigingen voor festivals en evenementen tegemoet kan komen. “Vorige zaterdagnacht draaide ik nog op Skipist, een festival in Poperinge”, vertelt Frank, die vorige nacht na gedane arbeid pas om vier uur ’s thuis kwam uit West-Vlaanderen. ”Intussen sta ik ook weer elke week achter de knoppen in dancing Carré (Willebroek) en prijkt mijn naam op de affiches van onder meer Camping Kitsch Club (Kortrijk), Beachland (Blankenberge) en Globefest (Schoten). Dat rijtje is veel langer, maar organisatoren maken de line-up van hun event liever zelf bekend. Heel fijn wordt alleszins mijn bijdrage aan het grote afscheids- en dankfeest dat Peter Van de Veire, die zoals bekend stopt met zijn ochtendshow op MNM, op 2 april in het Sportpaleis geeft.”

Exportproducten dj’s FRANK en Pat Krimson vorig najaar tijdens een nostalgische dansavond ter ere van discotheek Cartier’s in Schilde op 360 Beach, de zomerbar.

Exportproducten dj’s FRANK en Pat Krimson vorig najaar tijdens een nostalgische dansavond ter ere van discotheek Cartier’s in Schilde op 360 Beach, de zomerbar. © 360 Beach

Pat Krimson

Een bijzonder en exotische opwarming voor dit drukke post-coronajaar worden Franks optredens in het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in Dubai op 9 en 10 maart. Hij werd uitverkozen om daar samen met Pat Krimson & Loredana, Nicki Sanchez, Richie Hailey en de Waalse top-dj Daddy K ons land te vertegenwoordigen op enkele showcases voor de internationale bezoekers van het wereldtentoonstelling. Een select gezelschap, wat Franks trots verklaart.

“Een onverwacht en mooi gebaar van onze overheid”, straalt de dj, die zijn talent als entertainer destijds ontdekte in zaal Volkslust in Merksem. “Ik ben blij dat ook Patje Krimson erbij is. We kennen elkaar twintig jaar. Tijdens de coronaperiode hebben we geregeld contact gehad om elkaar moed in te pompen als het er even te zwart begon uit te zien voor onze sector. En het boegbeeld van 2 Fabiola blijft natuurlijk een icoon in het vaderlandse dancegebeuren.”

Dj FRANK gaat in Dubai doen waar hij goed in is: ambiance maken voor een publiek, ook al zal dat wellicht veel kleiner zijn dan de massa’s waarvoor hij normaal optreedt. Franks vrouw Iris pakte zondag zijn koffertje, maar een gek tricolore-pakje zit daar niet in. “Ik treed altijd casual op. Maar de muziek zal er boenk op zijn. Keuze genoeg, maar ook mijn ‘werkmateriaal’ neemt vandaag de dag niet veel plaats in. Een klein rond tasje om mijn hoofdtelefoon en enkele usb-sticks in op te bergen volstaat. Maar daarmee kan ik dagen doorgaan hoor. Het wordt vooral kiezen dit keer, want de dj-sets mogen samen maar enkele uren duren.”

Het Belgisch paviljoen Dubai op de Expo 2020/2022. Hier zal dj FRANK de pannen en misschien ook wel de bomen van het dak spelen.

Het Belgisch paviljoen Dubai op de Expo 2020/2022. Hier zal dj FRANK de pannen en misschien ook wel de bomen van het dak spelen. © Belga

Alle stijlen

Van één ding kunnen de internationale gasten in het Belgisch paviljoen, een architecturale parel in de vorm van een groene boog, alvast zeker zijn: dj FRANK zal hen in beweging krijgen en zijn set beginnen met zijn legendarische aanhef: ‘DJ FRANK is in the house tonight”. Zo begint de Schotenaar nu al meer dan dertig jaar elke set. Wat volgt, zullen hits zijn uit alle tijdvakken en meest diverse genres, met vakkennis op danstempo gebracht en gemixt volgens de regels van de kunst. Dj FRANK, die eerder op het strand van Copacabana en tal van andere bijzondere plaatsen in de wereld optrad, is nu ook officieel een Belgisch exportproduct.

“In Dubai was ik ten tijde van mijn wereldhit Summerjam al eens te gast in enkele discoheken. Maar dat is bijna twintig jaar geleden! Benieuwd naar hoe die stad geëvolueerd is. Want natuurlijk ga ik van deze ‘werkreis’ niet alleen genieten tijdens mijn optredens”, zwaait de dj ons (licht) gepakt en gezakt uit.

Dj FRANK’s corona dj-booth; zijn omgebouwde pick-up.

Dj FRANK’s corona dj-booth; zijn omgebouwde pick-up. © JAA

De officiële affiche van Belgian Deluxe, het minifestival met een selectie van Belgische top-dj’s in Dubai deze week.

De officiële affiche van Belgian Deluxe, het minifestival met een selectie van Belgische top-dj’s in Dubai deze week. © RR

Vastgoed

Jobs in de regio