© ies

Uitbaters groente- en fruitkraam riskeren fikse boetes voor zwartwerk

Laakdal

De zaakvoerders van een groente- en fruitkraam uit Laakdal riskeren fikse boetes te moeten betalen omdat ze een aantal werknemers niet hadden ingeschreven.

De sociale inspectie voerde in maart 2021 op een markt een controle uit bij de kraam van J.G. en M.H. uit Laakdal. De inspectie bracht zwartwerk aan het licht bij een aantal personeelsleden. De eigenaars moesten daarom op de sociale zitting van de correctionele rechtbank in Turnhout verschijnen.

“Tijdens de controle vluchtte een van de werknemers nog weg. De anderen konden haar niet identificeren”, zei arbeidsauditeur Gianni Reale. “Zes van de tien aanwezige werknemers waren niet ingeschreven. Het ging allemaal om verkopers van groenten en fruit. De zaakvoerders zijn verantwoordelijk voor hun kraam en de tewerkstelling. Enkele jaren geleden zijn ze al voor exact dezelfde feiten veroordeeld. Bepaalde werknemers waren al meer dan een jaar niet aangemeld. De beklaagden hebben wetens en willens sociale fraude gepleegd.” Beide beklaagden riskeren elk een boete van in totaal 48.000 euro te moeten betalen. Ook de vennootschap zelf hangt een boete boven het hoofd.

De advocaat van de handelaars voerde aan dat enkel M.H. (61) zich met het personeelsbeleid bezighield. “Het ging uiteindelijk om vijf flexi-jobbers die niet waren ingeschreven. De zesde persoon die wegvluchtte was mogelijk een persoon uit een andere kraam”, pleitte de raadsman. “De controle vond plaats in maart vorig jaar, toen ze door de coronacrisiss financieel aan de grond zaten. De markten waren een hele tijd gesloten en zijn hun enige bron van inkomsten. De flexi-jobbers hadden zelf voorgesteld om gratis te komen werken.” Het vonnis volgt op 4 april. (bvdl)  

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio