©  BELGA

Leider Westerlo wint voor het eerst dit seizoen van boeman Deinze

Oef. Na een eerdere één op negen tegen Angstgegner Deinze haalde Westerlo op speeldag 23 eindelijk zijn gram tegen de Oost-Vlamingen. Christophe Janssens haalde een vroeg doelpunt van Noel Soumah op. Maar de thuisploeg kon geen vuist meer maken na een kopbaldoelpunt van Maxim De Cuyper. Ondanks een rode kaart voor diezelfde De Cuyper in de slotfase, trok Westerlo de overwinning over de streep.

Bart d’Haene

Westerlo verscheen met een onuitgegeven elftal aan de aftrap in het Burgemeester Van De Wielestadion. David Jensen paste voor het eerst dit seizoen voor een competitieduel. De Deense doelman, die nog geen minuut had gemist in eerste klasse B, testte net zoals Mathias Fixelles positief op een Covid-19-test. Daardoor nam Koen Van Langendonck plaats tussen de palen. Centrale verdediger Pietro Perdichizzi zat zijn eerste van drie schorsingsdagen - zijn sanctie voor zijn rode kaart tegen Waasland-Beveren werd enkele uren voor de wedstrijd in beroep bevestigd - uit. Erdon Daci kreeg dit keer de voorkeur op Jan Bernat. Ook Noel Soumah en Igor Vetokele versierden een basisplaats.

 ©  BELGA

De bezoekers namen een blitzstart. Uitgerekend Noel Soumah, voor het eerst sinds eind oktober aan de aftrap, kopte de eerste hoekschop van de wedstrijd tegen de netten. Een poging van Lukas Van Eenoo ging zeven minuten later nipt naast. Langzaamaan herstelde Deinze het evenwicht. Van Langendonck reageerde halfweg de eerste helft attent op een schot van Dylan De Belder en een kopbal van Lennart Mertens ging over. De thuisploeg loste het gaspedaal niet en Mertens zag zijn schot over het doel van Van Langendonck zoeven. De Belder testte de vuisten van de Westelse goalie. Deinze had meer balbezit, maar de Kemphanen gaven voor de rust geen krimp.

Deinze zorgde voor het eerste gevaar na de rust. Van Langendonck maakte een afstandsschot in twee tijden onschadelijk. Aan de overkant trapte Lyle Foster over. Wim De Decker greep net voor het uur in met een dubbele wissel. Vier minuten later verdween een vrije trap vanop rechts van Christophe Janssens rechtstreeks aan de tweede paal in doel. De gebalde vuist van de linkerflankverdediger, die geen nieuw contract kreeg eind vorig seizoen bij Westerlo, sprak boekdelen. Tien minuten na de gelijkmaker zette Foster zich door. De Zuid-Afrikaanse spits geraakte niet voorbije doelman Tom Vandenberghe.

Plots schudde Kyan Vaesen een versnelling uit zijn voeten op de rechterflank. Hij schudde Prychynenko van zich af en Maxim De Cuyper kopte zijn voorzet aan de tweede paal binnen. De thuisploeg reageerde met een kopbal van Mertens waarop Van Langendonck zich niet liet verrassen. In het begin van de toegevoegde tijd moest matchwinnaar De Cuyper met rood inrukken voor een te late tackle. Westerlo hield stand en gaf de drie punten niet meer uit handen.

DEINZE: Vandenberghe, Quirijnen (59’ Abrahams), Boone, Prychynenko, Janssens, Hendrickx, Fraser (83’ Lecomte), Challouk (59’ Staelens), De Belder, Dansoko, Mertens

WESTERLO: Van Langendonck, Jordanov, Soumah, Seigers, De Cuyper, Daci (79’ Bernat), Van Den Keybus, Van Eenoo, Vaesen (79’ Persyn), Vetokele (73’ Mabea), Foster

DOELPUNTEN: 3’ Soumah 0-1, 63’ Janssens 1-1, 78’ De Cuyper 1-2

GELE KAARTEN: 49’ Dutoit, 61’ Jordanov, 62’ Vaesen, 67’ Seigers

RODE KAART: 90’ De Cuyper

SCHEIDSRECHTER: Pirard

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL