© kma

Stormaanval op Amerikaanse Stockhuizen: “Zelfs brancards en kogelvrije vesten worden gehamsterd”

Emblem (Ranst) -

Net als in Oekraïne vond ook in de Amerikaanse Stockhuizen afgelopen dagen een invasie plaats. Doel van de aanval? Zo veel mogelijk hulpmateriaal om naar Oekraïne te brengen, van brancards over gamellen tot kogelvrije vesten en verbanddozen. “We zitten bijna door onze voorraad helmen heen”, klinkt het zelfs in het Amerikaans Stockhuis in Emblem.

Kristin Matthyssen

Bij elk groot conflict merken de Amerikaanse Stockhuizen wel een piek, maar ditmaal is de vraag enorm. De zaakvoerster van het Amerikaans Stockhuis in Emblem bij Lier, die liever niet met naam wordt genoemd, weet niet wat haar overkomt. “Voedselpakketten, thermisch ondergoed, combatboots, camouflagekleding, verbanddozen: het is één grote chaos”, zegt ze. “Alles wat je nodig hebt om te gaan vechten, is nu heel gegeerd. Er is zelfs vraag naar brancards. Hongaren kwamen hier woensdag speciaal naartoe gereden om een voorraad in te slaan. Ze hebben twintig slaapzakken en honderd helmen meegenomen. Alles wordt naar Oekraïne gebracht.”

Het Amerikaans Stockhuis wil geen munt slaan uit de oorlog en geeft ook veel kortingen. “Ik heb boven nog honderd paar tweedehands bottines van het Belgisch leger staan. Als je wil mag je die gratis meenemen”, vertelt ze tegen Jeroen Koreman en Kristof Van Deyck van Essen Helpt Oekraïne. Beide mannen hebben een Oekraïense vrouw en rollen momenteel een grote hulpactie uit in de gemeenten ten noorden van Antwerpen. “We zijn in Essen begonnen, maar ook Wuustwezel en Kalmthout springen mee op de kar. Op onze speciaal geopende rekening staat al 6.470 euro”, toont Jeroen op zijn gsm. “We hebben een chauffeur vertrekkensklaar staan. Het is nu aan ons om die camion zo gauw mogelijk gevuld te krijgen, want die mens wil rap naar zijn familie toe.

Camouflagekleding in het Amerikaans Stockhuis in Emblem. ©  Jan Van der Perre

Dat je in een Amerikaans Stockhuis met 1.000 euro al ver springt, bewijst de toonbank. Er staan dozen vol metalen gamellen en bekers, tientallen waterdichte warme schoenen, stapels overlevingspakketten met gedroogde voeding, en toch zitten ze amper aan 1.000 euro. “Komt omdat ik veel kortingen geef hoor”, zegt de zaakvoerster. Jeroen en Kristof kunnen dus nog wat verder shoppen en slaan nog een voorraad zaklampen in en powerbanks voor telefoontoestellen.

Kogelvrije vesten zijn ook gegeerd. ©  Jan Van der Perre

Als we de trap oplopen, zien we kogelvrije vesten hangen. Die kosten gemiddeld 200 euro. Een camouflagevest heb je al voor 30 euro. “Kogelvrije vesten kunnen wij niet kopen”, zegt Jeroen. “Daar heb je speciale vergunningen voor nodig om die uit te voeren, en wij werken met een officiële vrachtbrief. Al is het wel mogelijk dat er nu aan de grens meer soepelheid wordt gehanteerd door de uitzonderlijke situatie.”

Droge voeding om de soldaten te voeden. ©  Jan Van der Perre

Boven de toog hangen gasmaskers. Er was ooit een periode dat Belgen massaal gasmaskers kwamen hamsteren in de Amerikaanse Stockhuizen voor eigen gebruik. “Er was toen een dreiging voor een gasaanval hier”, herinnert de zaakvoerster zich. “Ik weet niet meer precies om welk conflict het toen ging, maar als ik het me goed herinner had het met Israël te maken. Er was ook een periode dat er een heel anti-Amerikaanse sfeer hing. Dat was niet leuk. Toen had ik echt schrik dat er een gek ging binnenstappen. Het had, geloof ik, met Irak te maken. Voorlopig komen er nog geen angstige Belgen die, uit schrik voor de Russen, voor eigen bescherming hier kogelvrije vesten of helmen komen kopen.”

Jeroen en Kristof hebben hun koffer intussen volgeladen. “En nu zorgen dat die camion zo snel mogelijk vertrekt. Je ziet dat dit allemaal mannenspullen zijn, voor de jongens in het leger en de gasten die bewakingsopdrachten moeten doen. Pampers of maandverbanden sturen wij niet op. Dit gaat echt naar de strijders.”

Gamellen voor aan het front. ©  Jan Van der Perre

Warme, waterdichte schoenen, want er ligt op veel plaatsen nog sneeuw in Oekraïne. ©  Jan Van der Perre

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio