Geert Horemans, Natalia Jarachenko van SOS Oekraïne met Patrice Clé van kledingwinkel Guapa,waar Natalia werkt. De gele en blauwe ballonnen hangen er onder de bloesem als teken van hoop. ©  Kristin Matthyssen

Natalia (49) uit Malle richt samen met drie bevriende koppels SOS Oekraïne op, terwijl Poetin haar stad Mycolaiv nadert

Malle -

Natalia Jarachenko (49) ruilde in 1993 Oekraïne in voor Malle. Hoewel ze intussen de Belgische nationaliteit heeft, zitten haar gedachten nu dag en nacht bij haar familie en vrienden in Mycolaiv aan de Zwarte Zee. Samen met Geert Horemans (53) uit Poederlee (Lille), die een Kazachse vrouw heeft, en twee andere bevriende koppels zet ze nu SOS Oekraïne op om geld en hulpgoederen in te zamelen.

Mycolaiv is een stad in het zuiden van Oekraïne. Als je de veroveringstocht van Poetin op een kaartje bekijkt, is het de eerstvolgende stad na de zopas door de Russen ingenomen stad Cherson die op zijn aanvalsroute ligt. De bruggen van de havenstad staan al allemaal naar boven. “Vluchten is niet meer mogelijk nu. Mijn ouders zijn allebei hoogbejaard. Ze wonen in een appartement en hebben geen gsm. Ik had met hen overlegd om ze naar hier te brengen, maar ze konden fysiek die lange busreis niet meer aan”, zegt Natalia. “Bovendien dachten ze dat Poetin blufte. Tegen dat het menens werd, heeft moeder wel reispaspoorten aangevraagd om te vliegen, maar toen was het al te laat.”

Natalia heeft nu met drie bevriende koppels de actie SOS Oekraïne opgestart. De drie andere koppels zijn één Russisch-Vlaams en twee Kazachs-Vlaams. “Of ik mijn Russische vriendin nu anders bekijk? Zeker niet”, zegt Natalia. “Onze vriendschapsband blijft even prachtig. Zij is net zo goed in shock als ik. Wij zijn boos op het Kremlinregime, niet op het volk. Wij zijn allemaal ex-Sovjetkinderen. Daarom doet het zo’n pijn dat uitgerekend Rusland ons nu een mes in de rug plant.”

Geert Horemans uit Poederlee is een van die vrienden. Hij heeft een Kazachse vrouw. Zowel het gemeentebestuur van Lille als dat van Malle steunt de actie SOS Oekraïne al. “We gaan nu in eerste instantie geld inzamelen om hulpgoederen aan te kopen, die we naar opslagplaatsen aan de Poolse grens en naar Lviv in West-Oekraïne zullen brengen. We zoeken nog transport en opslagplek. Ter plaatse hebben we onze contacten.”

Sympathisanten kunnen een donatie doen op een speciaal geopend rekeningnummer. Er komen ook spaarpotten, zoals bij kledingwinkel Guapa op de Handelslei in Sint-Antonius, waar Natalia werkt. Aan het plafond van de winkel hangen blauwe en gele ballonnen uit solidariteit met het Oekraïens volk.

Petitie om te blijven

Patrice Clé (55), zaakvoerster van Guapa, leeft mee met Natalia, en dat is geen toeval. De twee hebben een speciale band. Natalia kwam meer dan 25 jaar geleden naar Malle, nadat haar broer Igor in Rijkevorsel verongelukt was. “Mijn broer was samen met zijn beste vriend vanuit Mycolaiv naar België gekomen om te werken. Toen hij hier omkwam, was zijn vriend ontroostbaar. Ik kende Igors vriend gewoon als makker van mijn broer, maar het verdriet heeft ons dichterbij elkaar gebracht. Igors lichaam is terug naar Oekraïne gebracht, en ik ben naar Malle gekomen, waar ik getrouwd ben met zijn beste vriend. Een van onze kinderen heet trouwens Igor. De procedure om te mogen blijven heeft vijf jaar geduurd. De Malse bevolking verzamelde 5.000 handtekeningen in een petitie. Ook de lokale politiek van Malle, onder wie een familielid van Patrice, ijverde tegen onze uitwijzing. Ik had ook schatten van pleegouders in Malle”, vertelt Natalia.

“Oekraïeners zijn gewoon hele lieve mensen, ze doen geen vlieg kwaad”, zegt Geert. “Van alle ex-Sovjetstaten die ik bezocht, heb ik Oekraïne altijd de meest westerse gevonden. Wat hen nu overkomt, is zo oneerlijk.”

Het rekeningnummer van SOS Oekraine is BE79363220393033. Op Facebook vindt u updates over de acties. Alle info ook via SOSoekraine@gmail.com.

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners